LÆRE NORSK: Hvordan lærer fremmedspråklige barn norsk best? Det skapte en engasjert debatt på Venstres landsmøte. Oppvekstutvalgets forslag om å kreve en "pedagogisk forsvarlig andel norskspråklige barn"  i barnehagen, falt. Landsmøtet vedtok å kreve at ansatte i barnehagene behersker norsk. Foto:  Erling Hægeland / Dagbladet
LÆRE NORSK: Hvordan lærer fremmedspråklige barn norsk best? Det skapte en engasjert debatt på Venstres landsmøte. Oppvekstutvalgets forslag om å kreve en "pedagogisk forsvarlig andel norskspråklige barn" i barnehagen, falt. Landsmøtet vedtok å kreve at ansatte i barnehagene behersker norsk. Foto: Erling Hægeland / DagbladetVis mer

- Vil ikke ha bussing av barnehagebarn

Venstre-landsmøtet sa nei til kvoter av norskspråklige barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG (Dagbladet): Venstres landsmøte avviste i ettermiddag et omstridt forslag om å utrede «en pedagogisk forsvarlig andel norskspråklige barn i alle barnehager».

Lære norsk Abid Raja, som har ledet et utvalg som har lagt fram en rekke forslag om oppvekst og familiepolitikk, argumenterte sterkt for forslaget.

- Det er ut for dyp omsorg for minoriteter som ligger bak. I dag kommer mange som har gått i barnehage i flere år uten å kunne norsk. Den opplæringen som skjer uorganisert i sandkassa, det er den ordningen vi ønsker å tilrettelegge for, sa Raja.

Han viste til at i barnehager der det store flertallet ikke er norskspråklige, vil barna ikke lære norsk godt nok i barnehagen.

Advarte mot bussing Venstre-veteran Odd Einar Dørum var blant dem som advarte mot forslaget om norskspråklige kvoter, som han mente i Oslo vil føre til bussing av barnehagebarn.

- Vi flytter ikke på unger, vi flytter på voksne. Vi kan ikke vedta ordninger som er uklare, det vil vi få i fleisen politisk, sa Dørum.

- I Oslo vil det bety bussing fra Holmenkollen til Groruddalen, sa Jan Terje Bekken fra Oslo.
Nestleder Ola Elvestuen advarte mot forslaget.

Styrke barnehagen - De som går i barnehagen, lærer norsk. Det er de som ikke går i barnehagen, som ikke lærer norsk. Dette forslaget drar oss i en retning vi ikke ønsker. Vi må konsentrere oss om kvaliteten i barnehagen, sa han.

Flere mente det var svært uklart hva «pedagogisk forsvarlig andel» betyr.

- Vi snakker om å utrede, ikke om bussing. Det er jeg mot. Men jeg noterer meg at de som er mest mot, er fra Oslo Venstre. Da må vi finne alternativer for dere. Men vi må stake ut kursen for hele landet, sa Raja.

Men Raja fikk ikke landsmøtet med på forslaget. Venstre vil i stedet kreve at ansatte i barnehagen behersker norsk.