Vil ikke ha hiv-smittede innvandrere

Statsminister John Howard har skapt storm i Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Australias statsminister John Howard har skapt storm ved å si at han ønsker å stramme inn innvandringslovene slik at hiv-smittede ikke får innreise til landet.

- Min første reaksjon er nei, sa Howard da han fredag ble spurt av radiostasjonen Southern Cross Broadcasting om hiv-smittede burde få komme til Australia som flyktninger eller innvandrere.

Svaret ble gitt da Howard skulle kommentere tall fra den australske delstaten Victoria som viser en økning i antallet hiv-smittede utlendinger i området.

- Det kan være menneskerettslige forhold som kan modifisere dette i visse tilfeller, men sagt på stående fot: nei, utdypet Howard og la til at den australske helseministeren Tony Abbott «undersøker måter å stramme inn loven».

Australske helsearbeidere reagerer på uttalelsen og sier reglene er strenge nok allerede. Australia har nemlig lover som gir myndighetene rett til å nekte innreise til personer som har smittsomme, alvorlige sykdommer.

Ifølge Don Baxter i den føderale aidsorganisasjonen i Australia har disse reglene i flere år blitt brukt til å hindre hiv-positive personer innreise.

- Dette er en hysterisk overreaksjon som er en blanding av rasisme og overdreven redsel for smittsomme sykdommer. Å ikke tillatte personer innreise på bakgrunn av helsesituasjonen er umoralsk, uetisk og umulig å gjennomføre, sier den australske legen og smitteeksperten Chris Lemoh.

(NTB)

VIL HINDRE HIV-SMITTEDE: Australias statsminister John Howard vil ha strengere regler for innreisetillatelse for HIV-smittede. Foto: SCANPIX/PAUL MILLER/AP
VIL HINDRE HIV-SMITTEDE: Australias statsminister John Howard vil ha strengere regler for innreisetillatelse for HIV-smittede. Foto: SCANPIX/PAUL MILLER/AP Vis mer