Oslo og Viken:

Vil ikke ha inngripende tiltak

Oslo og kommuner i Viken møter helseministeren om tiltak torsdag.

ORDFØRER I ULLENSAKER: Eyvind Jørgensen Schumacher. Foto: Ullensaker kommune
ORDFØRER I ULLENSAKER: Eyvind Jørgensen Schumacher. Foto: Ullensaker kommune Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- Vi kommer til å gi en situasjonsbeskrivelse av i Ullensaker. Så regner jeg med at vi får en situasjonsbeskrivelse av hele regionen, det er særlig Akershus universitetssykehus (Ahus) som er relevant for oss, sier ordfører i Ullensaker kommune i Viken, Eyvind Jørgensen Schumacher.

Han sitter torsdag ettermiddag sammen med Oslo og kommuner i Viken i et tiltaksmøte med helseminister Ingvild Kjerkol. Det vil bli en corona-pressekonferanse med regjeringen klokka 16.

Dagbladet er kjent med at det kommer både nasjonale og regionale tiltak mot coronasmitte torsdag. Etter det NRK forstår, kan det bli en antallsbegrensning på 100 personer på private arrangementer.

- Stor byrde

Ullensaker har høyere smitte enn de har hatt noen gang tidligere, men ordføreren understreker at sykehusinnleggelsene er lave.

Schumacher håper ikke på tiltak som påvirker arbeidsplasser, psykisk helse og sosialt.

- Befolkningen i vår region har levd med høye smittetall over to år og har levd med en høy tiltaksbyrde som har kostet mye for arbeidsplasser, psykisk og sosialt liv. Særlig for barn og unge. Det har vært kutt i fritidstilbud over lang tid. Så sånn som situasjonen er for kommunenes del, så håper jeg at det ikke blir innført tiltak som får den type omkostninger.

OPPHETET: Høyre-leder Erna Solberg anklager statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) for grov forenkling, under en opphetet debatt på NRKs Politisk kvarter. Bilder fra NRK. Vis mer

- Åpent sinn

Likevel er han åpen for tiltak regionalt som kan hjelpe på kapasiteten på sykehusene.

- Jeg kommer til å lytte med et åpent sinn når det kommer til hvilke vurderinger som har blitt gjort for den regionale delen, spesielt med tanke på sykehuskapasitet. Hvis de ser at det er behov for tiltak regionalt som skal til for å få kontroll på dette, så er jeg åpen for det, sier han.

- Bestemmer selv

Ordføreren i Fredrikstad er ikke like åpen for regionale tiltak og sier kommunen pleier å bestemme selv utifra egen smittesituasjon.

- Situasjonen i Fredrikstad er foreløpig under kontroll og det er ikke mange sykehusinnleggelser. Vi er veldig godt i gang med vaksinering av dose tre også. Vi hadde et møte om tiltak i formannskapet torsdag forrige og vi vurderer at det ikke er noe behov for tiltak nå, men vi følger fortløpende og vi er spent på hva som kommer fram i møtet, sier Ordfører Siri Martinsen i Fredrikstad.

Ordfører Siri Martinsen. Foto: Fredrikstad kommune
Ordfører Siri Martinsen. Foto: Fredrikstad kommune Vis mer

- Det som er veldig spennende nå, er å se på hvilken virkning det nye viruset har på samfunnet. Det vil vi få en orientering nå, slik jeg forstår det, sier Martinsen.

Hun forstår det slik at det primært er et «lyttemøte».

- Tiltak samtidig

Ordføreren i Nordre Follo, Hanne Opdan, er ikke enig med Fredrikstads ordfører og vil at eventuelle tiltak skal være regionale.

- Dersom situasjonen ved helseforetakene tilsier at det må innføres tiltak mener de at det må innføres regionale tiltak, sier hun og fortsetter:

- Vi er i en bo og arbeidsregion, hvor Oslo er viktig, det er derfor hensiktsmessig med like og forholdsmessige tiltak som kommer samtidig. Da blir det enkelt for alle de som ferdes på kryss og tvers å forholde seg til dem, sier Opdan.

ORDFØRER: Hanne Opdan, ordfører i Nordre Follo. Foto: Nordre Follo kommune
ORDFØRER: Hanne Opdan, ordfører i Nordre Follo. Foto: Nordre Follo kommune Vis mer

Smittesituasjonen i Nordre Follo er vurdert å være i scenario 2, et noe høyere nivå av innleggelser og smittespredning som påvirker samfunnet i noe grad, forteller hun.

- Vi har innført flere tiltak: forsterket kommunikasjon knyttet til smittevern, viktigheten av vaksinasjon og risiko for uvaksinerte, innføring av munnbind for alle ansatte i omsorgstjenesten, jevnlig testing i skoler med større utbrudd. Vi innfører nå for testing av alle elever ved 5-10 trinn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer