- Vil ikke ha krig

Statsminister Kjell Magne Bondevik vil gi FNs våpeninspektører den tida de trenger så lenge det gir en fredelig løsning på Irak-krisa. - Jeg vil ikke ha krig, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsministeren har de siste dagene hatt internasjonal kontakt på statsministernivå uten at han vil navnfeste kontaktene. Han mener Norges stemme i FN har en betydning selv om Norge er et lite land blant 191 FN-medlemmer.

Mer tid

- Norge var med på å få USA inn på FN-sporet og var med på at resolusjon 1441 ble enstemmig vedtatt i Sikkerhetsrådet. Derfor tror jeg at vi blir hørt når vi vil gi våpeninspektørene mer tid. Så lenge arbeidet deres er meningsfylt, bør de fortsette. Resolusjon 1441 sier ingen ting om regimeskifte. Og selv om ingen vil gråte over at Saddam Hussein forsvinner, er det ikke akseptabelt med en krig for å skifte regime. Det er ikke FNs mandat, sier Bondevik.

Han mener at Norge er med på å tråkke opp FN-sporet ved å anbefale mer tid for inspektørene, og presiserer at det er FNs sikkerhetsråd som er tillagt oppgaven å vurdere trusselen mot fred og sikkerhet.

Derfor er det Sikkerhetsrådet som må tråkke sporet videre, sier Bondevik, som ikke vil tallfeste antall dager for utsettelsen.

Presser USA

- Vår jobb er hele tida å presse USA inn på FN-sporet og jobbe for at Sikkerhetsrådet skal bli enige om at det ikke blir krig, sier Bondevik.

Utenriksminister Jan Petersens budskap er det samme. Norge vil framføre synspunktene for Sikkerhetsrådet.

Og rådet er dypt splittet.

- Ulykkeligvis står franskmenn og tyskere på den ene sida og amerikanere og briter på den andre. Situasjonen kaller på at de enes. For også Tyskland og Frankrike sier at inspektørene ikke kan fortsette å arbeide i det uendelige. Da bør det være grunnlag for å snakke sammen, framholder Petersen.

Utenriksministeren avlyste i går sitt planlagte ukelange besøk på Sri Lanka på grunn av det diplomatiske dramaet i FN.

Et splittet sikkerhetsråd og et USA som går til krig mot Irak uten hjemmel i FN, er et skrekkens scenario for norsk utenrikspolitikk. Norge kan ikke støtte en krig uten FNs godkjenning og vil komme på kant med USA, som truer med straff mot dem som ikke blir med.

SIER NEI: - Jeg vil ikke ha krig. Våpeninspektørene bør få mer tid, sier Kjell Magne Bondevik.