Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke ha mammas penger

Samantha Roddick (26) er arving til en stor del av de 4,1 milliarder kroner, som Body Shop-eieren Anita Roddick og mannen Graham har bygd opp. Samantha vil ikke ha dem, hun vil gi dem bort. LONDON (Dagbladet): Britisk presse fant Samantha Roddick i et falleferdig hus i den kanadiske byen Vancouver. Hun bor på et lite rom, går kledt i gamle, brukte klær, sover på en madrass på gulvet og ønsker seg ikke noe mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil ikke ha noe. Jeg trenger ikke penger, jeg ønsker ikke å ha kontroll over økonomien. Hvis jeg arvet familieformuen, ville jeg gi bort pengene, sier Samantha Roddick.

Hennes mor, Anita Roddick, har bygd opp Body Shop på prinsippet om at man skal støtte urbefolkningene og kjøpe deres produkter, slik at man bevarer miljøet. Derfor henter hun mange av sine ingredienser fra indianerstammer i Amazonas og Afrika.

Datteren Samantha har morens interesse for de fattige i utviklingsland, men hun motarbeider kapitalismen som har hjulpet familien til å bli velstående.

Hun lever etter prinsippet «penger er roten til alt ondt». MØBLER FINNER HUN PÅ CONTAINERE, hvor folk kaster det som er umoderne. Der har hun også funnet TV-apparat og videomaskin. Hun kjøper klær i bruktforretninger. Skoene fikk hun av en kvinne på 70 år, som heller ikke eier noe, men som deler det hun har. Hun har lært henne å overleve uten penger.

Samantha Roddick lærte tidlig hvor urettferdig verden er. Hun fikk reise med moren til utviklingsland. I Brasil så hun folk som døde på gata, og hun så at maskineri ble verdsatt mer enn menneskeliv.

Hun reiste til Canada hvor hun arbeider for flere gode saker, som miljøvern og hjelp til utviklingsland.

Samantha ber sjelden foreldrene om penger. Bare når hun har vært desperat, men det er ikke ofte. Hun bor sammen med en musiker og er engasjert i en rekke alternative bevegelser. Blant annet studerer hun alternativ medisin.

BODY SHOP-SJEFEN ANITA RODDICK er fortsatt sterkt engasjert i å hjelpe de fattigste. Hun bruker noe av formuen sin til å hjelpe ogonifolket i det sørøstlige Nigeria. Lederen for den demokratiske bevegelse i området, forfatteren Saro Wiwa, ble henrettet sammen med åtte andre i fjor. Han var hennes gode venn. Hun hjelper Wiwas bevegelse til å kjempe mot diktatoren i Nigeria og oljesselskapene, spesielt Shell som har skadd miljøet i det deltaområdet der selskapet utvinner olje.

Mor og datter Roddick er ikke så forskjellige når det gjelder holdninger, men mamma Anita er blitt mangemilliardær på Body Shop-kjeden. Samantha lever som en fattig og går i gamle, utslitte klær. Foto: SCAN PRESS