Vil ikke ha melka til mor Teresa

Teresa Holmesland (26) tømmer over en liter brystmelk i do hver dag. Sykehuset vil ikke ha melka, til tross for tomme lagre og skyhøy literpris!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Holmesland ønsket å donere den ekstra melka hun har i brystene til Barneklinikken ved Haugeland sykehus, var svaret nei. Begrunnelse: Hun er fra Peru.

- Jeg føler dette som svært krenkende og jeg ble veldig lei meg. Det de sier er at min melk ikke er god nok for norske barn, sier hun til Dagbladet.

Torsdag skrev Bergens Tidende om Barneklinikken i Bergen som sårt trenger flere morsmelk- donorer. Slik situasjonen er nå, vil klinikken gå tom for brystmelk innen to måneder. Da Holmestrand leste artikkelen, ringte hun avdelingen med et ønske om å hjelpe.

- Hver dag tømmer jeg over en liter melk i do. Det synes jeg er dumt, og jeg ønsker at nyfødte som trenger melka skal få det jeg har til overs.

Brystspreng

For tre måneder siden fødte hun ei lita jente. Men dattera trenger ikke all melka Holmesland har i brystene.

- Jeg får smerter i brystene om jeg ikke får tømt melka. Det er dumt at jeg må tømme den i do istedenfor å hjelpe de som trenger den. Jeg synes det er rart de ikke vil ha melka når situasjonen er så kritisk som nå.

Hun føler seg dårlig behandlet, og skjønner ikke begrunnelsen Barneklinikken gir henne.

HAR MER ENN NOK: Theresa Holmesland vil gjerne at andre skal ha nytte av melka som lille Ana Linda ikke drikker, men barneklinikken vil ikke ha den. Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet
HAR MER ENN NOK: Theresa Holmesland vil gjerne at andre skal ha nytte av melka som lille Ana Linda ikke drikker, men barneklinikken vil ikke ha den. Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet Vis mer

- Jeg har bodd i Norge i siden 2001, og er utdannet hjelpepleier. Jeg og mannen min har vært gift i fire år. Jeg vet ikke om avslaget kommer av at jeg ikke er norsk statsborger, men jeg er frisk og sunn. Jeg søkte om norsk statsborgerskap tidligere i år, så kanskje melka mi er god nok når jeg er norsk på papiret, sier hun.

Hun sier både familien og venner har reagert på avlaget.

- Dette er urettferdig. Vennene mine synes også det er hårreisende.

Fare for smitte

Går Barneklinikken i Bergen tom for morsmelk, må de kjøpe inn fra andre klinikker til over 1000 kroner per liter. Får klinikken tak i andre donorer, betaler de bare 125 kroner per liter. Da Dagbladet kontaktet ansatte ved Barneavdelingen i går, kunne ingen kommentere saken. Men enhetsleder ved seksjon for nyfødte, Helle Milde, sa til Bergens Tidene lørdag at de ikke ønsker å diskriminere noen.

- Det er ikke for å ekskludere og diskriminere, men for å beskytte sårbare babyer mot smitte. Det samme gjelder for dem som har oppholdt seg i disse områdene sammenhengende i over ett år.

- Noen av kravene våre kan nok oppleves som urimelige. Vi har diskutert en stund om vi skal endre på dem, men det skjer nok ikke i år, sier Helle Milde til BT.

Vil ikke ha melka til mor Teresa