- Vil ikke ha noen av din slekt her

Stenges ute fra campingplasser fordi de er tatere. - Like ille diskriminering som for 50 år siden, sier musiker Elias Akselsen (59)

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Henning Gustavsen, styremedlem i Taternes Landsforening, anmelder en campingplass i Kongsvinger for rasediskriminering og ærekrenkelse.

- Dette opplever vi hver sommer. Men nå har vi bestemt oss for at det må ta slutt, sier Gustavsen til Dagbladet.no.

Den populære musikeren Elias Akselsen (59) er en av Norges mest kjente tatere. Han har selv opplevd utstenging fra flere campingplasser.

- Dem sier det rett ut: Vi får ikke slippe inn fordi vi er tatere. For meg er ikke tater et skjellsord, men for andre virker det slik. Jeg trodde ikke dette skulle finnes holdninger som dette i 2007, men diskrimineringa er like ille som for 50 år siden, sier Akselsen til Dagbladet.no.

På tur med familien

Henning Gustavsen anmelder Sigernessjøen Camping Hytter & Golf fordi han og familien hans ble kastet ut fra campingplassen.

- Vi skulle overnatte på campingplassen fordi vi hadde noen ærender i Kongsvinger, sier Gustavsen, som bor i Rakkestad i Østfold.

- Jeg kjørte inn, spurte om det var ledig plass, og registrerte meg. Jeg fikk en plass på en liten høyde, kjørte på plass vogna og la barna mine. Da jeg gikk tilbake for å betale fikk jeg plutselig beskjed om at det var fullt, og at vi måtte reise, sier Gustavsen til Dagbladet.no.

OPPLEVER DISKRIMINERING: Elias Akselsen (59) har sett seg lei på at han mener er diskriminering av tatere på campingplasser i Norge. FOTO: Nina Hansen/Dagbladet
OPPLEVER DISKRIMINERING: Elias Akselsen (59) har sett seg lei på at han mener er diskriminering av tatere på campingplasser i Norge. FOTO: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Gustavsen nektet å dra.

- Jeg hadde lagt barna og ville ikke vekke dem opp igjen. Med nød og neppe fikk vi være der over natta, sier han.

Dagen etter snakket han med Gudmund Gulbrandsen, innehaver av campingplassen.

- Han ringte meg og sa at han ikke ville ha noen av mitt navn eller slekt på ampingplassen, sier Gustavsen.

- Han sa at vi ikke kunne oppføre oss som folk, at han ikke ville ha oss der og at jeg kunne hilse hver en slektning jeg måtte ha om det samme, sier han.

Campingplass-innehaveren vil ikke uttale seg til Dagbladet.no.

Skylder på faren

- Til slutt sa han at vi burde ha et eget kujorde å ligge på, for da slapp vi å forstyrre noen.

- Vil ikke ha noen av din slekt her

Gulbrandsen skal også ha sagt at de trengte plassen fordi det kom en busslast med latviere. Det gjorde det ikke, ifølge lokalavisa Glåmdalen.

- Hvorfor tror du dere stenges ute?

- Fordi han ikke liker tatere.

Gudmund Gulbrandsen, innehaver av Sigernessjøen Camping Hytter & Golf, ønsker ikke å snakke med Dagbladet.no.

- Ingen kommentar, jeg vil ikke si noe om denne saken nå, er det eneste han vil si.

Overfor lokalavisa Glåmdalen har han sagt at saken ikke har noe med tatere å gjøre, men tidligere erfaringer med Gustavensens familie. Han viser blant annet til en episode fra begynnelsen av 70-tallet der Henning Gustavsens far leide ei hytte som brant ned.

- Erfaringsmessig er det slik at kommer det en fra denne bestemte familien, følger gjerne andre etter hvert. Det blir rene slektstreffet. De har krevd stor plass og tar seg litt til rette. Siden vi satser mest på faste gjester har vi ikke denne plassen, og det kan gå ut over andre gjester, sier Gulbrandsen til Glåmdalen.

Til lokalavisa sier han også at tatere er velkomne på campingplassen.

- Så lenge folk oppfører seg og følger reglene på plassen er alle velkommen, sier han til

Glåmdalen.

Vil revurdere samarbeid

NAF samarbeider med en rekke norske campingplasser, deriblant Sigernessjøen Camping Hytter & Golf. Kjell Kristiansen, leder for NAF Camping, sier de ikke kjenner til problemer med at tatere stenges ut fra campingplassene.

- Forrige gang vi hørte om dette var i 2002. Vi har ingen informasjon om at dette er noe problem nå. Vi skal følge opp denne saken, og hvis det viser seg at det er rasisme, så aksepterer vi selvsagt ikke det, og vil revurdere avtalen med Sigernessjøen Camping, sier Kristiansen til Dagbladet.no.

- Burde ha lært mer

Sommeren 2003 skrev Glåmdalen at Elias Akselsen og familien hans ble nektet inngang på en campingplass i Elverum. Etter mye om og men fikk han den gang til slutt være på plassen.

- Nå har jeg et godt forhold til dem. De ba om unnskyldning og det løste seg. Jeg er faktisk her nå, sier Akselsen til Dagbladet.no.

Men han har flere ganger etterpå opplevd diskriminering.

- Det er forferdelig at det skal være slik i Norge i 2007. Vi burde ha lært litt mer nå, sier Akselsen.

Saken er stengt for debatt på grunn av flere usakelige innlegg.

ANMELDER CAMPINGPLASS: Henning Gustavsen reagerer på behandlingen han og andre tatere får på norske campingplasser. Her fra da han møtte daværende kommunalminister Ragnhild Queseth Haarstad i 1998.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer