2006: Utviklingsminister Erik Solheim var involvert i fredsmeklingen på Sri Lanka, på bildet i samtale med det som i 2006 var tamiligrenes sjefsforhandler, S.P. Thamilselvan. Nå vil ikke Sri Lanka lenger ha norske forhandlere med i fredsprosessen. Foto: AP/Salvatore Di Nolfi/Scanpix
2006: Utviklingsminister Erik Solheim var involvert i fredsmeklingen på Sri Lanka, på bildet i samtale med det som i 2006 var tamiligrenes sjefsforhandler, S.P. Thamilselvan. Nå vil ikke Sri Lanka lenger ha norske forhandlere med i fredsprosessen. Foto: AP/Salvatore Di Nolfi/ScanpixVis mer

- Vil ikke ha Norge som fredsmeklere

En tjenestemann sier de ikke lenger vil at Norge skal ha en rolle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sri Lanka ønsker ikke lenger at Norge skal ha en rolle som fredsmekler i landet, sier en tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

- Regjeringen anser at det ikke lenger er rom for Norge til å opptre som fredsmekler, sier tjenestemannen og legger til at det ble sendt et formelt brev til Norge mandag. Sri Lanka ba Norge innta rollen som fredsmekler i januar 2000, og med norsk hjelp ble det fremforhandlet en våpenhvile mellom myndighetene og LTTE i februar 2002.

Men det siste året har igjen kampene rast med full styrke på Sri Lanka, og regjeringshæren er nå i ferd med å knuse LTTE-opprørerne.
En gruppe tamilske demonstranter stormet søndag den srilankiske ambassaden i Oslo, noe som har fått myndighetene i Colombo til å reagere kraftig.

Sri Lankas ambassadør Esala Weerakoon er svært kritisk til at sikkerheten sviktet slik at demonstranter tok seg inn i ambassaden. Det var umiddelbart uklart om mandagens utspill fra Colombo har forbindelse med søndagens uro i Oslo.

NTB