Vil ikke ha norske kvinner

Her kommer tallene som avslører hvor dårlig det står til med likestillingen i norsk næringsliv: Bare 6 av 612 styreledere i norske ASA-er er kvinner!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den ekstremt lave kvinneandelen kommer fram i en undersøkelse Brønnøysundregistrene har gjort på oppdrag fra Dagbladet. Undersøkelsen avslører at de ledende posisjonene i landets allmennaksjeselskaper - som utgjør de sentrale selskapene i norsk næringsliv - nærmest helt og holdent er forbeholdt menn.

Mot strømmen

Likevel er det seks unntak.

  • Verdens rikeste fru Olsen, Anette Olsen, er styreleder i Fred. Olsen Energy. Anette Olsen har siden midt på 90-tallet overtatt stadig mer av styringen over det som var farens, Fred. Olsens, imperium.
  • Tidligere justisminister Else Bugge Fougner er styreleder i landets største spilleautomatgrossist, Norsk Lotteridrift.
  • Den lille dataforhandleren Microtec på Kongsvinger, med sju ansatte og en omsetning på 19 millioner, har Wenche Edvardsen som styreleder.
  • På Voss sitter Astrid Kløve-Graue som styreformann for den 103 år gamle Voss Veksel & Landmandsbank. Landets minste forretningsbank har 10000 kunder og en drøy milliard i forvaltningskapital.
  • I Dynal Biotech, som blant annet selger teknologi og utstyr til diagnostikk, er Tone Kvåle styreleder. Men de formelle beslutningene fattes av eierne i holdingselskapet.
  • Og i Actinor Shipping, et tidligere børsnotert selskap som nå er under nedbygging, er Helen Nordtun Leversund styreleder.

- I hele mitt yrkesliv har jeg valgt utradisjonelt og er derfor vant til at det stort sett er menn rundt meg, sier Leversund til Dagbladet. Hun er oppgitt over den lave kvinneandelen i norsk næringsliv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer