Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke ha sæd fra homofile

Sædbanken i Oslo sliter med rekrutteringen, men mener homofile har upassende hensikter med donasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):Rikshospitalets sædbank ønsker å rekruttere mellom 30 og 40 nye donorer årlig, men er langt unna målet.

Allikevel vil sykehuset takke nei til eventuelle homofile donorer som melder seg, skriver Dagsavisen.

- Jeg ville sagt nei. Det kan vurderes om homofile er psykisk egnet til å være donorer. Hovedmotivasjonen til en donor må være at en ønsker å hjelpe andre, ikke at en for eksempel donerer sæd for å spre sin egen genetikk, sier laboratoriesjef Peter Fedorcsak, som hittil ikke har opplevd denne problemstillingen i praksis.

Ulovlig i EU

Etter lovendringen i januar, som gir barna rett til å vite sin fars identitet i myndig alder, har Rikshospitalet slitt med rekrutteringen.

Fedorcsak mener opphevelsen av anonymiteten tiltrekker flere homofile donorer, og sier til Dagsavisen at de stadig avviser personer som viser seg å ha mer ønske om å få egne barn enn å hjelpe andre.

Norsk lov sier ikke noe om at homofile ikke kan donere sæd, men lesbiske kvinner har ikke rett til assistert befruktning, og mange gjør derfor dette i Danmark. Her, og i andre EU-land, er imidlertid sæddonasjon fra homofile forbudt ved lov, grunnet smittefare.

- Frarøver muligheter

AVVISER HOMOFILE: I januar kunne laboratoriesjef Trine B. Haugen ta imot de første ikke-anonyme spermdonasjonene, etter endring i loven om assistert befruktning. Sædbanken ved Rikshospitalet sliter med rekrutteringen, men vil ikke ta imot homofile donorer. Foto: Jeanette Landfald
AVVISER HOMOFILE: I januar kunne laboratoriesjef Trine B. Haugen ta imot de første ikke-anonyme spermdonasjonene, etter endring i loven om assistert befruktning. Sædbanken ved Rikshospitalet sliter med rekrutteringen, men vil ikke ta imot homofile donorer. Foto: Jeanette Landfald Vis mer

Jon Reidar Øyan, leder for Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring, er oppgitt over Rikshospitalets holdning. Han kunne selv tenke seg å donere for å hjelpe norske par.

- Rikshospitalet setter seg som overdommer og frarøver mennesker muligheter. Som homofil i dag lever vi med donorproblematikken på kroppen. Noen homofile har valgt å hjelpe lesbiske venner og kjente, ja det er en tradisjon for kjent donor i det homofile miljøet, sier han til Dagsavisen.

OPPGITT: Leder Jon Reidar Øyan i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring mener donorens legning ikke bør ha noe å si.