Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
HOS KONGEN: Høyre-statråd Jan Tore Sanner (nummer to bak kong Harald) møter motstand på Stortinget. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
HOS KONGEN: Høyre-statråd Jan Tore Sanner (nummer to bak kong Harald) møter motstand på Stortinget. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Stortingspolitikere fra Frp, KrF, V, Sp, SV og MDG kritiske.

Vil ikke ha Sanners løsning: Krever at de kongelige betaler selv for private eiendommer - og mer innsyn

Helge Thorheim (Frp) vil at de kongelige selv betaler lønnsutgiftene for drift og vedlikehold av sine private eiendommer i framtida. Flere stortingspolitikere vil at hoffet offentliggjør de skjulte pengestrømmene til kongefamilien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forslaget til statsbudsjett for neste år skrev statsråd Jan Tore Sanner (H) at kongens hoff skal dekke lønnsutgiftene for drift og vedlikehold av kongeparets og kronprinsparets sju private fritidseiendommer og boliger.

I dag møtes Kontroll- og konstitusjonskomiteen for å diskutere forslaget. De skal levere sin innstilling om to uker.

Nå sier sentrale politikere fra seks partier på Stortinget at de avviser eller er kritiske til Sanners løsning.

På ønskelistene fra folkevalgte på Stortinget står blant annet:

  • Mer innsyn i hoffets bruk av 220 millioner kroner fra statsbudsjettet.
  • Flere detaljer i hoffets regnskaper om pengebruk på statlig og privat eiendom.
  • Skillet mellom bevilgninger til hoff og de kongeliges apanasje må opprettholdes.
  • De kongelige må selv betale lønnsutgiftene for drift og vedlikehold av sine egne eiendommene.
AVVISER HOFF-FORSLAG OG KREVER INNSYN: Helge Thorheim (Frp) i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
AVVISER HOFF-FORSLAG OG KREVER INNSYN: Helge Thorheim (Frp) i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror det er i Stortingets og de kongeliges interesse at det er ryddighet og oversiktlighet rundt hoffets pengebruk. Både på deres private eiendommer og på de statlige. En slik ryddighet sikrer også den legitimiteten i folket som er viktig for kongehuset i framtida, sier stortingsrepresentant Helge Thorheim (Frp) til Dagbladet.

- I praksis betyr dette at utgiftene til drift og vedlikehold av de kongeliges private eiendommer i framtida må dekkes av de som eier dem. Og det inkluderer lønnskostnadene for arbeidet som utføres, slår Thorheim fast.

EGEN VAKTMESTER FRA HOFFET: Kongeparets feriested på Mågerø i Vestfold har over 500 kvadratmeter hus med svømmebasseng, brygger og to strender. Anlegget driftes og vedlikeholdes av hoffet. Stedet hatt egen vaktmester betalt av hoffet, opplyser personer tilknyttet hoffet. Foto: Jon Eeg / NTB arkiv / SCANPIX
EGEN VAKTMESTER FRA HOFFET: Kongeparets feriested på Mågerø i Vestfold har over 500 kvadratmeter hus med svømmebasseng, brygger og to strender. Anlegget driftes og vedlikeholdes av hoffet. Stedet hatt egen vaktmester betalt av hoffet, opplyser personer tilknyttet hoffet. Foto: Jon Eeg / NTB arkiv / SCANPIX Vis mer

Thorheim sitter i Kontroll- og konstitusjonskomiteen, som har ansvaret for størstedelen av statens bevilgninger på 460 millioner kroner til kongehuset.

- Du avviser altså forslaget fra Sanner om at hoffet skal dekke lønnsutgiftene til drift og vedlikehold av de private eiendommene?

- Ja, vi bør beholde en tilsvarende formulering som har vært i statsbudsjettet de siste årene, og så bygge videre på det for å finne ryddige og transparente løsninger i framtida, sier Thorheim.

SEKKEPOSTER: I hoffets offentlige regnskaper er utgifter til statlige og private eiendommer blandet sammen i sekkeposter. Slik kan verken stortingsrepresentanter eller vanlige borgere vite hvor mye av fellesskapets penger som går til private hytter eller statlige bygg de kongelige disponerer, som Slottet og Bygdø kongsgård.
SEKKEPOSTER: I hoffets offentlige regnskaper er utgifter til statlige og private eiendommer blandet sammen i sekkeposter. Slik kan verken stortingsrepresentanter eller vanlige borgere vite hvor mye av fellesskapets penger som går til private hytter eller statlige bygg de kongelige disponerer, som Slottet og Bygdø kongsgård. Vis mer

Thorheims CV forteller om lang fartstid som sivilingeniør, rådmann, driftsjef og regionsdirektør i Forsvarets byggtjeneste. Erfaringen med økonomistyring og eiendommer i offentlig og privat sektor strekker seg over tiår.

Han understreker at hoffet gjerne kan hjelpe til med små vedlikeholdsoppgaver som haster, men reagerer på at hoffet blant annet har ansatt og tatt regninga for egne vaktmestere som jobbet på ulike private eiendommer.

- For meg handler ryddigheten om de store linjene. Når det begynner å bli slike faste rutiner for hoffets drift og vedlikehold av de private eiendommene, så er det gått for langt, sier Thorheim.

I hoffets årsberetninger og offentlige regnskaper er lønn og andre utgifter til private og statlige eiendommer samlet i sekkeposter. Dermed framgår det ikke hvor mye av hoffets utgifter som går med til drift av de private feriestedene og boligene. Det ønsker Thorheim en slutt på.

- Det vil gavne de kongelige vis a vis befolkningen, ved at de viser ryddighet og åpenhet også i disse sidene av kongehusets økonomi.

Også KrF ønsker seg endringer:

- Det er mitt og KrFs ønske å få til en ryddighet og åpenhet fra Slottet rundt disponeringen av midler som er bevilget av Stortinget, sier medlem i Kontroll- og konstitusjonskomiteen, Hans Fredrik Grøvan (KrF), til Dagbladet.

- Vi vurderer nå alternativer til Sanners forslag. Og jeg ser ikke vekk fra at vi får en ny runde med departementet om hvordan dette skal budsjetteres, sier Grøvan.

Millioner av kroner

Kongeparet og kronprinsparet eier sju store fritidseiendommer og boliger i Norge. Flere av eiendommene er kjøpt og bygget ut av kongefamilien selv.

I sommer ble det kjent hvordan hoffet i en årrekke har tatt en stor del av regninga for drift og vedlikehold av kongefamiliens sju private feriesteder og boliger. Slottet fikk krass kritikk på Stortinget og fra faglig ekspertise, som konkluderte med at pengebruken var i strid med ordlyden i statsbudsjettet,

INVESTERER I EIENDOM: Kronprinsparet har investert i private fritidseiendommer, som hoffet drifter og vedlikeholder. I tillegg vedlikeholder hoffansatte flere hus og en hytte som kronprinsen leide ut for over 1,4 millioner kroner i fjor. Inntektene går til ham privat. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
INVESTERER I EIENDOM: Kronprinsparet har investert i private fritidseiendommer, som hoffet drifter og vedlikeholder. I tillegg vedlikeholder hoffansatte flere hus og en hytte som kronprinsen leide ut for over 1,4 millioner kroner i fjor. Inntektene går til ham privat. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Millioner av kroner til snekkere, gartnere, vaktmestere og andre håndverkere er i en årrekke dekket av hoffets budsjetter.

På spørsmål fra Dagbladet vil ikke Slottet opplyse hvor mye penger som har gått med til vedlikeholdsarbeid på de private eiendommene, eller hvilke arbeidsoppgaver som er gjort.

Pengebruken har skjedd til tross for at statsbudsjettene i mange år slått fast at utgifter til drift og vedlikehold av de private eiendommene skal dekkes av de kongeliges egen apanasje fra staten:

«Bevilgningen dekker personlige utgifter for H.M. Kongen og H.M. Dronningen, samt drift og vedlikehold av private eiendommer.»

Apansjen er i år på 20,5 millioner kroner, skattefritt.

Slottet og Det kongelige hoff mener selv at intet galt har skjedd.

I høst publiserte Slottet en pressemelding der man hevdet at kritikken var «basert på misforståelser».

Dette ble senere avvist av blant annet saksordfører Per Olaf Lundteigen på Stortinget.

Vedlikeholdt privat utleieeiendom

Hoffet har også vedlikeholdt flere utleieboliger i Asker og en sørlands-hytte, som kronprins Haakon leide ut kommersielt, for over 1,4 millioner kroner i fjor. Disse inntektene går til kronprinsen privat. Tronarvingen er fritatt fra å betale skatt.

VEDLIKEHOLDER UTLEID EIENDOM: Hoffet har i vedlikeholdt kronprins Haakon og Mette-Marits hytte utenfor Risør, som leies ut. Den ble lagt ut for 130 000 i leie på åremål i 2013.
VEDLIKEHOLDER UTLEID EIENDOM: Hoffet har i vedlikeholdt kronprins Haakon og Mette-Marits hytte utenfor Risør, som leies ut. Den ble lagt ut for 130 000 i leie på åremål i 2013. Vis mer

Dagbladet har tidligere omtalt hvordan slottsforvalter Ragnar Osnes ved hoffets eiendomsavdeling jobbet med prinsesse Märtha Louises omstridte bassengprosjekt i strandsonen på Hankø i Østfold.

Også dette arbeidet ble belastet hoffets bevilgning, og dermed skattebetalerne. Til tross for at Märtha Louise frasa seg sine kongelige privilegier i 2002 og ikke er en del av kongehuset. Slottet forsvarte pengebruken, men det skapte rabalder på Stortinget, da Dabladet avdekket utgiftene i sommer.

«Ukultur» og «uryddig»

Lundteigen har ansvaret for å utforme Kontroll- og konstitusjonskomiteens forslag til innstilling.

Den profilerte monarkisten har varslet en oppvask og kalt pengebruken «en ukultur som utvikler seg i kongehuset» og i strid med Stortingets forutsetninger for bevilgningene.

- UKULTUR OG URYDDIG: Per Olaf Lundteigen (Sp) og Martin Kolberg (Ap) har tidligere kritisert Slottets pengebruk på de kongeliges private eiendommer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
- UKULTUR OG URYDDIG: Per Olaf Lundteigen (Sp) og Martin Kolberg (Ap) har tidligere kritisert Slottets pengebruk på de kongeliges private eiendommer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Ap-veteran og Lundteigens komitleder, Martin Kolberg, har betegnet hoffets pengebruk som «unødvendig uryddig».

Sanner har svart at Slottets løsning har vært en «etablert praksis», som skal ha vært kjent for departementet. Men Stortinget ble ikke informert, og departementet har heller ikke svart på spørsmål fra Dagbladet om når man ble kjent med praksisen.

I stedet har Sanner foreslått å gjøre Slottets omstridte pengebruk til framtidas løsning. I den nye budsjetteksten om hoffets står det at:

«Bevilgningen dekker Kongehusets utgifter til offisielle oppgaver og drift av organisasjonen, herunder dekning av lønnsmidler for alle ansatte ved Det kongelige hoff, inkludert lønnsmidler til ansatte som utfører drift og mindre vedlikeholdsoppgaver på H.M. Kongen og H.M. Dronningens og H.K.H. Kronprinsen og H.K.H. Kronprinsessens private eiendommer.»

PÅ STORTINGET: Kong Harald flankert av dronning Sonja og kronprins Haakon før trontalen i høst. Statsråd Jan Tore Sanner øverst til venstre sammen med regjeringen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
PÅ STORTINGET: Kong Harald flankert av dronning Sonja og kronprins Haakon før trontalen i høst. Statsråd Jan Tore Sanner øverst til venstre sammen med regjeringen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Høyres medlemmer av komiteen flagger støtte til Sanners forslag.

- Vi står bak regjeringens forslag, sier Erik Skutle (H), som sitter i komiteen sammen med partikollega Michael Tetzschner.

SV er blant partiene som vil opprettholde skillene.

MOT: SVs mann i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Bård Vegar Solhjell, vil opprettholde skillet i statsbudsjettet mellom hoffets bevilgning og de private eiendommene.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MOT: SVs mann i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Bård Vegar Solhjell, vil opprettholde skillet i statsbudsjettet mellom hoffets bevilgning og de private eiendommene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Vi er uenige i regjeringens forslag og ønsker et klart skille mellom bevilgningene til hoffet og de midlene som skal brukes til vedlikehold og drift av de private eiendommene, apanasjen, sier komitemedlem Bård Vegar Solhjell (SV) til Dagbladet.

KRITISK: Hans Fredrik Grøvan (KrF). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISK: Hans Fredrik Grøvan (KrF). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Kritikk fra KrF, MDG og V

Også i regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre er man kritiske til Sanners forslag.

- Det er jo oppgaver som har vært løst med bevilgningen til hoffet, som egentlig skulle vært løst med bevilgningene til apanasjen, sier Grøvan.

- Sikter du nå til hoffets lønnsutgifter til drift og vedlikehold av de kongeliges private eiendommer?

VIL OPPRETTHOLDE SKILLET: Stortingsrepresentant Ola Elvestuen (V). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL OPPRETTHOLDE SKILLET: Stortingsrepresentant Ola Elvestuen (V). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Ja, det er riktig, sier Grøvan.

Også Venstre avviser Sanners forslag.

KRITISK: Stortingsrepresentant Rasmus Hansson (MDG). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KRITISK: Stortingsrepresentant Rasmus Hansson (MDG). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Vi er kritiske. Bevilgningene til kongehuset vil bli en del av budsjettforhandlingene med regjeringen, sier Venstres nestleder og stortingsrepresentant Ola Elvestuen (V) til Dagbladet.

- Vi vil selvfølgelig gå for å opprettholde skillene mellom de kongeliges privatøkonomi og kongehusets øvrige økonomi, og støtter ikke dette forslaget fra regjeringen. Venstre ønsker også mer detaljerte redegjørelser for hoffets pengebruk, enn det de gir i dag gjennom de offentlige regnskapene sine, sa Elvestuen da statsbudsjettet ble lagt fram.

Miljøpartiet de grønne er også motstandere av Sanners forslag:

- Sanners tekst i forslaget til statsbudsjett er for generell. Det bør være klarere retningslinjer for pengebruken enn det han har foreslått, sier komitemedlem Rasmus Hansson (MDG) til Dagbladet.

Kritiserer hoff-regnskapene

HVOR GÅR PENGENE?: Hoffet vedlikeholder og drifter denne hytta ved Hardangervidda i Uvdal, som eies av kronprinsparet. Thorheim (Frp) krever klarhet i hvor store midler som går fra hoffet til til de ulike private og statlige eiendommenet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
HVOR GÅR PENGENE?: Hoffet vedlikeholder og drifter denne hytta ved Hardangervidda i Uvdal, som eies av kronprinsparet. Thorheim (Frp) krever klarhet i hvor store midler som går fra hoffet til til de ulike private og statlige eiendommenet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

I hoffets regnskap i årsberetningene framgår det ikke om penger er brukt på vedlikehold av kronprinsen private skihytte i Nore og Uvdal eller ballsalen på Slottet i Oslo. Og økonomiregelverk som kunne gitt svar om pengebruken hemmeligholdes av Slottet.

Hoffet har en egen seksjon for kongelige eiendommer med mange ansatte. Utgifter til lønn for ansatte er også én sekkepost, slik at verken stortingspolitikere eller folk flest kan se om lønna har dekket vedlikehold og drift av et privat feriested eller en statlig eiendom.

Slottet vil heller ikke gå i detaljer om for hvor store utgiftene til de ulike private eiendommene er, på spørsmål fra Dagbladet. Dermed er store deler av pengestrømmene fra hoffet til kongefamiliens private eiendommer i praksis skjult for offentligheten.

- Er det et tilfredsstillende nivå på regnskapene fra hoffet, når man ikke kan se om pengene fra Stortinget er brukt til å vedlikeholde private hytter eller Slottet?

- Nei, det er det ikke. I framtida bør Slottet være såpass transparente i regnskapsføringen at vi kan få verifisert om lønnsmidlene og andre utgifter er brukt til drift og vedlikehold av en privat eiendom eller en statlig eiendom. Det må framgå av de offentlige regnskapene fra hoffet, sier Thorheim.

- De kongelige må gjerne benytte vedlikeholdspersonell fra hoffet til sine private eiendommer. Men så må de betale tilbake for arbeidstimene i etterkant. Dette bør framgå i en egen motpost i de offentlige tilgjengelige regnskapene, sier Thorheim.

Lundteigens forslag til innstilling fra komiteen er ventet å foreligge i løpet av kort tid. Han har tidligere varslet at den vil gå i mot Sanners forslag.

- Vi får se hvordan formuleringene i forslaget fra Lundteigen blir. Nå kjenner jeg godt Lundteigens prinsipielle syn på dette, og jeg deler dette prinsipielle synet, sier Thorheim (Frp), som får følge av partikollega Tom Holthe i samme komite.

- Det er bra med et skille slik statsbudsjettet har i dag. Også lønn for arbeidet med å vedlikeholde de private eiendommene bør dekkes over apanasjen. Jeg er på linje med saksordfører Lundteigen i denne saken, sier Holthe (Frp) til Dagbladet.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal avlegge sin innstilling til Stortinget 5. desember.

- Disse spørsmålene er nå til behandling i komitéen, sier Kolberg (Ap) til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!