Vil ikke ha svarte julenisser

Bare uker før julestria virkelig setter inn, mangler vikarbyrået Western Staff Service julenisser. Men innvandrere er ikke like velkomne som såkalte vanlige nordmenn.- Det kan være uheldig å ha julenisser med mørk hudfarge, ettersom ungene har en spesiell forståelse om hvordan nissen ser ut, sier administrerende direktør Erik A. Thorud i vikarbyrået.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ren diskriminering. Dette er rystende, raser tiltakskonsulent Don I.O Salomon i Oslo & Akershus Vikartjeneste.Western Staff Service 'utdanner' julenisser for å tilfredsstille etterspørselen fra næringslivet. Bare uker før høytida mangler selskapet rundt 30-40 utleienisser.Samtidig sliter Oslo & Akershus Vikartjeneste med å finne jobber til vikarer med innvandrerbakgrunn. Er det ikke naturlig at disse innvandrerne får jobb som nisser?

Svart nisse

- Jeg er usikker på hvordan barna reagerer dersom de får se en julenisse med svært mørk hudfarge. Vi vil holde fast på det historiske og tradisjonelle bildet av julenissen, sier administrerende direktør Erik A. Thorud i Western Staff Service til Dagbladet.

Og han fortsetter:

- Dersom en person kommer fra det svarteste av det svarteste i Afrika vil jeg ha betenkeligheter med å bruke denne personen som julenisse. Ungene kan reagere på en mørkhudet julenisse. Dessuten krever det god norsk språkføring for å være nisse. Noen egner seg som nisse, andre ikke. Men generelt er jeg ikke mer avvisende overfor innvandrere enn nordmenn, og jeg tar gjerne innvandrere inn som vikarer. Vi har flere innvandrere hos oss. Men til syvende og sist er det oppdragsgiverne og utfordringen som bestemmer.

Nisseuniversitet

Western Staff Service har leid ut julenisser siden 1989, og etterspørselen er stor. Selskapet utdanner julenisser ved sitt 'nisseuniversitet'. Utdannelsen tar én kveld. Det første julenissekurset er torsdag. Her lærer nissene å oppføre seg som ordentlige julenisser, ikke minst gjelder dette stemmebruken overfor barna.

Tiltakskonsulent Don I.O. Salomon i Oslo & Akershus Vikartjeneste reagerer meget sterkt på Thoruds uttalelser. Gjennom flere år har han registrert forskjellsbehandling av personer med innvandrerbakgrunn og såkalte vanlige nordmenn som søker arbeid gjennom vikarbyrået.

- Det er akkurat disse holdningene vi prøver å motarbeide. Jeg er oppgitt over at det finnes slike grupper med mennesker. Vi har mange innvandrere som ønsker seg jobb, sier Salomon, som selv har vært julenisse.

Ingen reaksjon

- Barna reagerte ikke på at jeg er mørk i huden. Det er ikke noe skulle tilsi at ikke innvandrere kan jobbe som julenisser. Jula er en høytid for alle, uansett bakgrunn og hudfarge. Hvis jula virkelig feires i Guds navn, så oppfordrer jeg alle kristne mennesker om å ta avstand fra slike holdninger. Jeg er klar over at oppdragsgiverne bestemmer, men det er svært synd at de som formidler jobber forhåndsdømmer mennesker, sier han.

Salomon er også rystet over at bedrifter ofte gir uttrykk for at de helst ikke vil ha nordmenn når de ringer for å skaffe vikarer.

- Vi har gjort en undersøkelse som viser forskjellsbehandlingen. Blant over 450 arbeidssøkere med innvandrerbakgrunn, ble 99 prosent avvist når de møtte opp hos arbeidsgiveren. De få som fikk sine søknader vurdert endte gjerne opp med usikkert svar, eller med avslag, sier han.

Dialog

Tiltakskonsulenten har sendt brev til Kommunal- og arbeidsdepartementet.- Det finnes mange typer vikarbyråer hvor det foregår en slik forskjellsbehandling. Myndighetene må ta tak i problemet. Målet er å få til en dialog som gjør at mennesker med innvandrerbakgrunn lettere kan komme inn på arbeidsmarkedet, sier Salomon.

UØNSKET:</B>: Det kan være uheldig å ha julenisser med mørk hudfarge, mener et vikarbyrå som leier ut nisser. Tiltakskonsulent Don I. O. Salomon (bildet)er på ingen måte enig...