Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vil ikke ha tyske grensevakter i Norge

Trygve Slagsvold Vedum advarer mot en felles grensestyrke for Schengen som nå drøftes i EU. Styrken skal brukes i «akutte situasjoner» for å sikre Schengens yttergrenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han ber den norske regjeringen si tydelig nei til å være med på en slik ordning, som internt i EU-kretser har blitt omtalt som «invasjonsklausulen».

- Brudd med vår suverenitet -Det vil være historieløst å gi fra seg fullmakt til et overnasjonalt organ, og gi en fremmed makt ansvar for å passe vår grense. Det vil være et enormt brudd på vår nasjonale suverenitet. Norge skal ha ansvar for egne grenser.

Dersom Norge ikke hadde fått kontroll på grensa mot Russland ved Storskog, hadde det i ytterste konsekvens kunne ført til at vi hadde fått tyske eller franske grensevakter på Storskog, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Sikre Schengen Det var på EU-toppmøtet i Brussel 17.desember i fjor at EU-lederne ble enige om å skape et europeisk grense- og kystvaktbyrå for å sikre Schengens yttergrenser. Ifølge forslaget kan EU-kommisjonen gis myndighet til plassere grensevakter der medlemsland ikke evner å sikre grensa.

- Er ikke dette et skremmebilde? Det er vel lite sannsynlig at tyske styrker blir utplassert for å passe Norges grense mot Russland?

- Det vil neppe skje i dagens situasjon, for Norge har ressurser til å sikre egen grense. Men prinsippielt er det uakseptabelt å avstå suverenitet til et organ som skal gå inn og vokte grenser, uavhengig av landets vilje.

Samarbeid med andre land, som vi har med våre allierte i NATO, er noe annet. Men å avgi suverenitet til et overnasjonalt organ, bør være utenkelig for Norge. Norge er ikke med i EU. Det norske folk har to ganger sagt nei i folkeavstemning.

Undergraver folkets nei - Hvis Norge går med på et slikt overnasjonalt organ, undergraver det folkets nei og er et grunnleggende brudd på norsk suverenitet, som vi feiret i 2014. Vi må at prinsippielt stilling til denne saken, før det eventuelt blir en situasjon, sier Vedum.

Forslaget er en del av en større plan for å begrense asylstrømmen ti Europa. Vedum drøftet i forrige uke saken med Islands statsminister, som har sagt klart nei til å være med forslaget. Vedum krever at den norske regjeringen gjør det samme.

-Tidligere Europa-minister Vidar Helgesen (H) har uttalt seg skeptisk, men uklart om saken. Jeg utfordrer nå innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til å gi et klart svar på hva regjeringen har tenkt å gjøre, sier Vedum.

 SI NEI: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener den norske regjeringen bær avklare sitt syn på EU-forslaget om et nytt grense- og kystvaktbyrå som skal sikre Schengens yttergrenser. Sp-lederen vil bruke dagens debatt om integrering i Stortinget til å utforde innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SI NEI: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener den norske regjeringen bær avklare sitt syn på EU-forslaget om et nytt grense- og kystvaktbyrå som skal sikre Schengens yttergrenser. Sp-lederen vil bruke dagens debatt om integrering i Stortinget til å utforde innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Da Norge i sin tid gikk inn i Schengen-samarbeidet stemte Sp mot.

Nasjonal styring - Vi er innforstått med at et flertall på Stortinget ønsker det. Men én ting er passfrihet mellom landene, noe annet er å gi fullmakt til en fremmed makt, sier Vedum.

- Hva er alternativet til å få kontroll med Schengens yttergrenser?

- Schengen har ikke fungert. Det trengs derfor sterkere nasjonal styring, noe vi ser skjer i land etter land, sier Vedum.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!