Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke hjelpe NOAS i krise

Guro Fjellanger, Odd Einar Dørum og Ragnhild Queseth Haarstad er alle tre medlemmer i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS). Guro Fjellanger har sågar vært styreleder. Nå sitter de med regjeringsmakt. Men de vil ikke bruke makten til å hjelpe NOAS over en økonomisk krise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Krise kan bety kroken på døra for NOAS, sier styremedlem Lars Gunnar Lingås til Dagbladet etter det ekstraordinære styremøte i NOAS i går. Krisen fører umiddelbart til at tre av fem ansatte sies opp. Men ifølge Lingås er det et stort spørsmål om NOAS kan løse sine oppgaver i framtida med bare to ansatte.

Han er skuffet over NOAS-medlemmene i regjeringen.
- Alle tre kjenner situasjonen i NOAS godt. Jeg er skuffet over at de ikke hadde brukt sin innsikt til å skjære gjennom. Med det imaget sentrumsregjeringen har ønsket å gi seg selv i asylpolitikken, er det særdeles skuffende at de ikke finner muligheter til å gi NOAS en ny giv, sier Lingås.

Må stenge?

Siden 1984 har NOAS hjulpet asylsøkere og vært en synlig vaktbikkje og informasjonsbank i saker som gjelder flyktninger og asylsøkere. Nå er spørsmål om organisasjonen som har slåss mot et lukket Norge, selv må stenge.

- Adminstrasjonen vil bryte sammen. Det er et stort spørsmål om det er noen vits i å drive videre, sier Lingås.
NOAS har nå en akkumulert gjeld på 850 000 kroner. Ifølge Lingås har styringen med utgiftene vært bra. Det er inntektene som har sviktet. Vervekampanjen i høst ble mislykket.

Med daværende styreleder Guro Fjellanger i spissen budsjetterte styret med en medlemsvekst på 3000. Resultatet ble 300, og bare 150 000 kroner i kontingentinntekter. Selve vervekampanjen kostet 134 000 kroner.

Må rydde opp

NOAS har søkt om 2,7 millioner i statstilskudd for å sanere gjeld og sikre driften. Men kommunalminister Ragnild Queseth Haarstad vil ikke gi mer enn 1,6 millioner kroner.

Til Dagsrevyen i går sa Queseth Haarstad at NOAS har hatt rot i regnskapene i mange år, og at det ikke er aktuelt å bevilge mer penger før organisasjonen rydder opp i økonomien. Kritikken rammer regjeringskollega og tidligere styreleder Guro Fjellanger.

- Det har vært god styring med utgiftene, men inntektene har sviktet. Og vi har ikke klart å sanere gjeld, noe som var forutsetningen for statsstøtten i fjor. Men at det har vært rot, det vil jeg bestemt avvise, sier Lars Gunnar Lingås.

Han appellerer fortsatt til regjeringen, til enkeltpersoner og næringsliv.

- Det er fortsatt behov for NOAS i full virksomhet, sier Lingås.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!