Vil ikke hjelpe Obama militært i Syria

Men Stoltenberg har en plan for å få FN på sporet.

MØTES:Statsminister Jens Stoltenberg møter i kveld president Barack Obama i Stockholm. Temaene for samtalen blir den alvorlige situasjonen i Syria, klima og økonomi. Bildet er tatt under Obamas besøk i Oslo i desember 2009, da han mottok Nobels fredspris.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix POOL
MØTES:Statsminister Jens Stoltenberg møter i kveld president Barack Obama i Stockholm. Temaene for samtalen blir den alvorlige situasjonen i Syria, klima og økonomi. Bildet er tatt under Obamas besøk i Oslo i desember 2009, da han mottok Nobels fredspris.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix POOLVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Krigsforbrytelsene, den enorme humanitære katastrofen i Syria og mulig amerikansk militæraksjon mot Assad-regimet er naturlig nok ett av temaene når statsminister Jens Stoltenberg i kveld møter president Barack Obama i Stockholm.

Uten FN-mandat Obama hevder det er dokumentert at Assad har brukt kjemiske våpen mot egen befolkning, og ikke vente på FN-mandat for å gå til militæraksjon. Obama slåss nå på hjemmebane for å få Kongressen til å stille seg bak aksjon.

Obama kan ikke vente støtte fra Stoltenberg. I likhet med flere andre NATO-land vil ikke Norge delta i en militæraksjon uten FN-mandat.

- Jeg skal få en oppdatering på hva som er Obamas vurderinger, og fortelle hva som er Norges syn, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Stoltenberg vil fortelle om det nordiske initiativet for å få FN ut av total handlingslammelse. Etter initiativ fra utenriksminister Espen Barth Eide er de nordiske landene blitt enige om å jobbe for å få FN's sikkerhetsråd til å vedta en resolusjon som fordømmer bruken av kjemiske våpen.

USAs forrige president, George W. Bush Jr. var ikke blid da Norge nektet å støtte et angrep mot Irak i 2003 uten FN-mandat. Obama kommer imidlertid neppe til å prøve å overtale Stoltenberg til å støtte Obamas plan for en militæraksjon mot Syria.

Vil ikke presse Jens - Obama er innforstått med at det er ulike syn på militæraksjon mot Syria i NATO-landene. Han vil ha respekt for den norske posisjonen. Med Bush var det «enten er du med oss, eller mot oss». Obama har mye mer respekt for andre NATO-lands ulike posisjoner. Han vil nok argumentere for sitt syn, og begrunne at det er nødvendig å bruke militærmakt mot krigsforbryelser, men han vil ikke prøve å overtale Stoltenberg, sier seniorrådgiver i First House, tidligere statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen.

Trenger ny klimaavtale Det andre temaet for toppmøtet er klima. FN kommer med ny, stor klimarapport i slutten av september, og i desember er det klimatoppmøte i Polen.

- Budskapet er at det trengs en ny, global avtale med et tak for utslipp. Mens vi forhandler om dette, må vi kutte hjemme også. Det å redusere avskoging er en viktig del av det. Et annet stort tema er såkalte kortlivede klimagasser. Her har vi også arbeidet tett med amerikanerne over flere år, sier Stoltenberg.

Denne uka var USAs miljøvernminister, Todd Stern, på ministermøte i Norge for å diskutere dette.

Arbeidsløshet Sist, men ikke minst skal de to statslederne diskutere internasjonal økonomi.

- Det er viktig å unngå at arbeidsløsheten biter seg fast på et høyt nivå. Dette er også Obama svært opptatt av, sier Stoltenberg.

 Edward Snowden-saken og overvåking blir ikke tema under kveldens møte.
 
- Dette har norske og amerikanske myndigheter hatt et eget møte om i Washington, for å få fakta på bordet, sier Stoltenberg.

Halte ut møtet i Oslo Obama og Stoltenberg møttes forste gang under NATO-toppmøtet i 2009, og har deretter møttes under klimatoppmøtet i København og under NATO-toppmøter. Ikke minst hadde de et langt bilateralt møte i Oslo da Obama kom for å motta Nobels fredspris i 2009.

Tidligere statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen har vært tilstede på flere av møtene mellom de to.

- Det er god kjemi mellom dem. Det er to politikertyper som er nysgjerrige, engasjerte og faktaorienterte. Da Obama var i Oslo, hadde han et veldig travelt opplegg, han skulle jo videre til København. Det var satt av 45 minutter til møtet med Jens, men møtet ble dobbelt så langt, forteller Eriksen.

Fant hverandre - Det ene temaet for møtet var klima. Det var jo rett i forkant av klimakonferansen i København. Jens var veldig opptatt av å få USA med for å få en god internasjonale avtale, og redegjorde for det norske synet. Det andre hovedtemaet var Aghanistan og statusen der. De fant hverandre godt i drøftingen av oppbyggingen av det sivile samfunnet, sier Eriksen.
 
  

.

God kjemi: Barack Obama og Jens Stoltenberg har møtt hverandre flere ganger og har god kjemi. Da de møttes i Oslo i 2009 ble møtet dobbelt så langt som planlagt.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix POOL
God kjemi: Barack Obama og Jens Stoltenberg har møtt hverandre flere ganger og har god kjemi. Da de møttes i Oslo i 2009 ble møtet dobbelt så langt som planlagt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix POOL Vis mer