Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vil ikke hjem til folkemord

HOL (Dagbladet): - Vi har tryglet om om beskyttelse, men norske myndigheter svarer med å si at det er trygt for oss å reise hjem til Kosovo. Ønsker de å ta våre liv?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Asan Behrami (32). For få dager siden avslo Utlendingsdirektoratet hans søknad om asyl og vil returnere ham og hans 27 år gamle kone Sanije til Sverige. I avslaget skriver UDI at «søkerens beskyttelsesbehov først og fremst er resultat av handlinger som rammer vilkårlig».

Og direktoratet legger til:

«Det er heller ikke grunn til å tro at søkeren ved retur til hjemlandet risikerer problemer av en slik art eller et slikt omfang at det kan karakteriseres som forfølgelse.»

Parets advokat Trond Olsen Næss har påklaget avgjørelsen til Justisdepartementet for få dager siden. Alt Asan og Sanije kan gjøre, er å sitte på et lite rom på et flyktningmottak øverst i Hallingdal og vente.

Og ventetida bruker de til å se på fjernsynsreportasjer fra Kosovo.

- Det er en forferdelig tid. Likevel mener utlendingsmyndighetene at det er trygt for oss å returnere. Hva tenker de på? spør Asan.

Livredde

Ekteparet fra Pristina kjøpte seg hjelp for å bli smuglet ut av Kosovo og nordover til Skandinavia.

Huset var plyndret og brent ned. Venner og naboer var myrdet.

- Vi opplevde terroren så truende at vi bestemte oss for å flykte. Jeg har sett folk bli henrettet og maltraktert. Hodet mitt er fullt av bilder som aldri vil bli visket ut, forteller Asan.

Derfor var de villige til å bruke sine siste penger på å betale en menneskesmugler. Ved grensen til Danmark ble de oppdaget av tysk grensepoliti. Etter noen dager greide de å flykte.

Turen gikk til Sverige der de søkte om opphold. Men myndighetene sa nei. Dermed måtte de videre. Ved en tilfeldighet fant de en norskregistrert lastebil. De gjemte seg på lasteplanet. Lastebilen skulle til Fredrikstad. Der søkte de om asyl 11. januar i år.

Tilbake

De har bare gode ting å si om oppholdet i Norge.

- Vi liker oss på Hol. Det er stille her. For folk på flukt er det godt å leve så trygt som vi gjør her, sier ekteparet.

Men for kort tid siden kom Utlendingsdirektoratets brev som slo fast at ekteparet må tilbake til Sverige og at de ikke er spesielt utsatt. Serbernes aksjoner i Kosovo synes å ramme tilfeldig, slår UDI fast.

- Det vedtaket ble truffet 10. mars. Da var situasjonen en annen i Kosovo. Nå skjer det så mye i området. Avslaget gjelder søknad om asyl og ikke opphold på humanitært grunnlag. Men siden vi har regelen om førsteland, er vår avgjørelse at de skal sendes tilbake til Sverige - ikke til Jugoslavia, sier seksjonsleder Paula Tolonen i UDI.

- Men dere skriver svart på hvitt at etniske albanere ikke risikerer problemer i Kosovo?

- Ja, jeg ser at dette kan misforstås, sier Tolonen.

REDDE: Asan Behrami (32) og kona Sanije (27) frykter for sine liv dersom de sendes ut av Norge.