Vil ikke innrømme krisevalget

Bedre enn i 2003, sier statsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det tok lang tid før statsminister Kjell Magne Bondevik viste seg i kveld. Det elendige resultatet måtte fordøyes ekstra lenge på statstministerens kontor. Bondevik har nå antakelig forberedt seg på å forlate regjeringskontorene, men fortsatt holder han mulighetene åpne:

- Bedre enn 2003

- Regjeringssspørsmålet ser ganske åpent ut forsatt. Vi avventer det endelige resultatet, sier Bondevik til NRK, og er med på at resultatet for KrF kunne vært bedre.

Partiet som fikk 22 mandater og 12,4 prosent av stemmene ved sist Stortingsvalg ligger nå på prognosene an til å få 12 mandater og 7,6 prosent av stemmene.

Det må kunne karakteriseres som et katastrofevalg, men slike ord vil ikke Bondevik ta i sin munn.

- For KrF hadde man ønsket et noe bedre resultat, men stemninga i KrF er som du hører god, for vi er på vei opp igjen fra et dårlig resultat for to år siden og fra galluper i vår, sier Bondevik.Ved kommevalget i 2003 fikk KrF 6,9 prosent av stemmene. Om prognosen slår til får KrF nå altså en framgang på svake 0,7 prosentpoeng.

Slår mot Hagen

Frp kan muligens fortsatt redde Krf og de andre borgerlige partiene, men som Hagen ettertrykkelig slo fast tidligere i kveld: En slik redningsaksjon inkluderer ikke statsministeren.

- Nei, det beste hadde vært om regjeringspartiene gjorde bedre. Vi må ta velgernes dom til etterretning, sier Bondevik, som ikke vil innrømme krisevalget, men gjentar at resultatet er bedre enn ved kommunevalget og på galluper tidligere i år.

Han slår tilbake mot Hagen som sier at han setter sine personlige ambisjoner over alt annet, og ofrer en borgerlig regjering på den måten.

- Dette er de tre partiene som ønsker at jeg skal være statsminster, dette er ikke et personspørsmål. Vi ser at regjeringspartiene samlet går tilbake, men ved et eventuelt ikke-sosialistisk flertall vi må møte Stortinget ved trontale eller budsjett, sier Bondevik, som heller ikke vil samarbeide med Hagen.

- Vi samarbeider med FrP i saker der det er grunnlag for det. Men det avgjørende for KrF er en balanse mellom sentrum og høyre, vi kan ikke binde oss til et høyrepopulistisk parti. KrF kan ikke gå inn i en regjering som skal tippe så langt til høyre.

<B>BONDEVIK LOT VENTE PÅ SEG:</B> Krisevalget måtte fordøyes.