- Vil ikke kalle det kjærlighet

FROGNER (Dagbladet.no): Kristin Kirkemo Haukeland måtte tenke seg litt om da hun ble spurt om sitt forhold til medtiltalte Lars Grønnerød.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil ikke kalle det kjærlighet, men vi hadde jo et forhold. Men jeg vil ikke kalle det noen kjempeforelskelse, sier hun til Lars forsvarer, advokat Steinar Wiik Sørvik.

Forholdet mellom de to trippeldrapssiktede startet ved at hun overnattet på sofaen hos Lars Grønnerød. Etterhvert bodde de to sammen.

- Lars var veldig grei og snill. Jeg stolte alltid på ham, men han kunne også bli skikkelig sint, forteller hun.

Kirkemo Haukeland beskriver et forhold preget av krangling og tilgivelse. Ifølge Wiik Sørvik skal kamerater av Grønnerød ha omtalt henne som «hu gærne dama til Lars».

- Ja. Hun sitter her, svarer Kirkemo Haukeland i retten.

- Hvorfor det?, spør Wiik Sørvik.

- Alt fra å hoppe i strikk til å kjøre fort, sier Kirkemo Haukeland. Før hun bekrefter at hun ble sett på som en guttejente.

Litt seinere spør Wiik Sørvik om det stemmer at Grønnerød sendte narkotika til henne da hun var i Trondheim. Kirkemo Haukeland bekrefter dette.

- Det virker vel som at du tvinnet Lars Grønnerød rundt lillefingeren.

- Ja. Han var vel forelsket, da, sier hun.

- Har du lurt ham?

- Noen ganger. Det er like mye min skyld som hans. Vi snakket mye om det, så han visste mye om det, sier Kirkemo Haukeland.

- Var verdt risikoen

I retten hevder Kirkemo Haukeland at Per Orderud skal ha sagt at risikoen for 21 års fengsel var verdt å ta på lille julaften i 1998. Det var da drapet skal ha blitt planlagt på Orderud gård.

- Det har Per sagt. Det husker jeg ordrett, for da var han sint, forteller Kirkemo Haukeland til advokat Frode Sulland.

Kirkemo Haukeland hevder at Per Orderud ikke var den stille og tilbakeholdne personen under juleselskapet. I motsetning til hva hun fortalte om Per tidligere i dag, var han både høylytt og spydig mot henne lille julaften 1998.

- Han skrek ikke som ei kjerring gjør, men han hevet stemmen, sier Kirkemo Haukeland. Hun forteller videre at hun ikke kunne forstå at Per oppførte seg som han gjorde denne dagen.

Advokat Sulland forsøkte å gjøre et poeng ut av at han syntes det var vanskelig å forene Kristins beskrivelser av Per Orderud. På den ene siden var han stille og forsagt. På den andre siden var han høylydt og sint.

- Det var vanskelig for meg også å forene de to personene, svarer Kirkemo Haukeland.

  • Klokka 13.22: Wiik Sørvik fortsetter sin utspørring av Kirkemo Haukeland.
  • Etter planen går Lars Grønnerød i vitneboksen etter pausen klokka 14.20. Dette med et lite forbehold: Wiik Sørvik må bli ferdig med utspørringen av Kirkemo Haukeland før den tid.
IKKE KJÆRLIGHET: Kristin Kirkemo Haukeland måtte forklare seg om sitt forhold til Lars Grønnerød.