Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iran-angrepet:

Vil ikke kalle soldatene hjem

Lederen for forsvarskomiteen på Stortinget krever tiltak for å ivareta sikkerheten til norske soldater i Irak.

I NATT: Et ukrainsk fly har styrtet i Iran, og to amerikanske baser er angrepet i Irak. Se siste nytt her. Vis mer

Leder for utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap), sier sikkerheten for norske styrker må sikres etter nattens angrep.

- Nå må nødvendige tiltak på plass for å ivareta sikkerheten til de norske styrkene i Irak. Vi har hatt et godt samarbeid med Irak og de kurdiske selvstyremyndighetene i kampen mot ISILs terrorvelde, sier hun til Dagbladet.

Huitfeldt sier det foreløpig ikke er aktuelt å kalle norske soldater hjem fra Irak - før Irak selv sier «takk for nå».

- Men dersom Irak ikke lenger ønsker vår militære bistand, vil vi selvsagt ta våre soldater hjem, forteller hun.

DREPT: Statlig TV i Irak melder at lederen for den iranske revolusjonsgarden, Qasem Soleimani, ble drept i et flyangrep i Bagdad natt til fredag. Bilder fra CNN og AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet Vis mer

Angrep «norsk» base

Natt til onsdag bekreftet Pentagon at Iran har avfyrt «over et dusin ballistiske missiler» mot militærbaser i Irak med amerikanske styrker.

I én av basene befinner Norges 70 soldater i Irak seg.

- Det er ingen norske som har kommet til skade i angrepet. Det går etter forholdene bra med dem. De er ved godt mot, sier pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til Dagbladet onsdag morgen.

Situasjonen i Irak har vært svært spent etter at USA likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani i et droneangrep i Irak fredag. Rakettangrepet i natt var en hevn fra den iranske regimet.

ANGRIPER: Disse bildene blir nå spredt på sosiale medier. Flere, inkludert Iransk statlig TV, hevder bildene skal vise missiler på vei inn mot en amerikansk flybase. Vis mer

Krever redegjørelse

SV-leder Audun Lysbakken ber regjeringen om snarest å komme til Stortinget for å redegjøre om krisen mellom USA og Iran og følgene for norske soldater i Irak.

«På vegne av SVs stortingsgruppe vil jeg med dette be om at utenriksministeren og forsvarsministeren snarest ber Stortingets presidentskap om anledning til å redegjøre for Stortinget om regjeringens syn på krisen mellom USA og Iran, og om hva som skal skje med det norske styrkebidraget i Irak,» skriver Lysbakken i et brev.

- Stortinget må få anledning til å diskutere den alvorlige internasjonale situasjonen snarest. Faren for krig er stor, og vår største allierte eskalerer konflikten gjennom aggressiv og uklok politikk, forklarer Lysbakken til NTB.

- 80 drept

Det bor også amerikanske soldater på flybasen. Koalisjonslandene som har styrker i basene som ble angrepet i Irak, sier alle at ingen av deres soldater ble skadd. Det gjelder Irak, Norge, Canada og USA.

Den iranske statlige TV-kanalen Press TV, derimot, hevder at 80 amerikanere ble drept i nattas angrep.

- Press TV kan ikke uavhengig bekrefte rapportene om tap, understreker kanalen på Twitter. Ifølge The Guardian ble i alt 22 raketter skutt opp fra Iran. 17 av dem traff Ain al-Asad-basen, hvor de norske soldater er stasjonert, mens resten traff en base i Erbil nord i Irak.