Vil ikke kalle Utøya-overlevende overlevende

Kan virke stigmatiserende, mener Helsedirektoratet.

HEDRET: Fra august i fjor, Utøya sett fra Utvika Camping. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
HEDRET: Fra august i fjor, Utøya sett fra Utvika Camping. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsedirektoratet skal forsøke å finne andre formuleringer når de i framtida skal omtale de overlevende fra Utøya.

Det er på bakgrunn fra en henvendelse fra Fylkeslegen i Sør-Trøndelag at Helsedirektoratet vil se nærmere på begrepsbruken, skriver Adresseavisen.

I januar sendte Fylkeslegen et brev til direktoratet for å be om revurdering av bruken av begrepet «overlevende». Det kan nemlig være stigmatiserende for de overlevende å bli omtalt som overlevende, argumenterte Fylkeslegen.

- Vi vil på bakgrunn av henvendelsen gjennomgå hvilke begrep vi bruker i denne saken, og etterstrebe å finne en mer nøytral benevning på dem som overlevde angrepene på Utøya, i samarbeid med relevante fagmiljøer, skriver rådgiver Inga Fjelltveit Skagseth i Helsedirektoratet i en tilbakemelding til Fylkeslegen i Sør-Trøndelag.

Assisterende fylkeslege Harry P.A. van de Water er fornøyd med at direktoratet vil prøve å finne en mer nøytral benevnelse.

Fylkeslegen vil også at norske medier slutter å omtale AUF-erne på Utøya som overlevende.

Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS) i Midt-Norge og Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress mener begrepet overlevende gir feil fokus.

(NTB)