Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke kjenne valget ugyldig

President Hamid Karzai avviser krav om å arrangere nytt valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Hamid Karzai avviser krav om å erklære lørdagens presidentvalg ugyldig og arrangere et nytt valg.

- Det er for seint å kreve boikott av valget nå når millioner av afghanere har trosset regn og snø og dratt av gårde og har stemt, sa han på en pressekonferanse i Kabul.

De 15 presidentkandidatene som utfordrer Karzai i lørdagens historiske valg, oppfordret til boikott av valget da det ble oppdaget uregelmessigheter i stort omfang. De krevde valget stanset, men valgkommisjonen avslo kravet.

Kommisjonen besluttet at valglokalene skulle stenge kl. 18 lokal tid, to timer seinere enn planlagt.

Kaos-valg

Valget gikk sin gang, trass i at samtlige av president Hamid Karzais utfordrere lørdag trakk seg og oppfordret til boikott.

De 15 presidentkandidatene viste til omfattende uregelmessigheter, og anklaget valgkommisjonen for å støtte Karzai.

- Dagens valg er ikke lovlig. Vi er ikke del av dette valget, sa presidentkandidat Abdul Satar Serat etter et møte med flere av de andre kandidatene.

Valgkommisjonen holdt et møte etter klager fra mange hold, men konklusjonen var at valget skulle gå sin gang. Derimot ble åpningstiden ved valglokalene forlenget med to timer og stengte kl. 18 lokal tid i stedet for kl 16.

- Trakassering

Observatører NTB snakket med har ulik oppfatning av hva problemene har å si for valgresultatet.

- Dersom alle kandidatene trekker seg og Karzai vinner vil det bli store problemer, og jeg vet ikke hvordan de skal klare å løse dem, sier en amerikansk observatør.

Observatøren hadde besøkt valglokaler i Kabul-distriktet rundt Kabul hele dag og har sett en rekke uregelmessigheter.

- I tillegg til blekkproblemet forteller velgere at de er blitt trakassert, det har vært tilfeller at folk har gått inn bak forhenget der velgerne krysser av for kandidater og fortalt dem hvem de skal stemme på, og vi har sett folk med hendene nede i valgurnen. Så jeg skjønner godt at folk klager over valget, sier observatøren.

- Det er ikke i nærheten av å være nok observatører her. Hele valget ser ut til å mislykkes, legger han til.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media