ORIENTERTE: PST-sjef Janne Kristiansen holdt pressekonferanse på fredag. Foto: Jacques Hvistendahl
ORIENTERTE: PST-sjef Janne Kristiansen holdt pressekonferanse på fredag. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- Vil ikke kommentere kritikken

Janne Kristiansen vil ikke svare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatter Kjetil Stormark slakter PST-sjef Janne Kristiansen, og fastslår at Grete Faremo må sparke henne. Janne Kristiansen er taus.

I en kronikk i Dagbladet, tar forfatter og journalist Kjetil Stormark et kraftig oppgjør med PST-sjef Janne Kristiansen.

Stormark hevder at ansatte gråt, da Kristiansen gjorde det klart på pressekonferansen sist fredag at hun ville fortsette i stillingen som PST-sjef.

Forfatteren påstår at Kristiansen skyldte på medarbeidere og Justisdepartementet, eller viste til 22. juli-kommisjonen da PST-sjefen fikk ubehagelige spørsmål på pressekonferansen fredag.

- Jeg ønsker ikke å kommentere innholdet i kronikken til Kjetil Stormark, er det eneste PST-sjef Janne Kristiansen ønsker å si til Dagbladet.

«Arrogant» Stormark skriver også i kronikken: «Ansatte i PST forteller at Janne Kristiansen - i praksis - ikke lenger har noe grunnlag for å ivareta en tilf redsstillende drift av den tjenesten som er satt til å ivareta rikets sikkerhet».

Og videre: «I tillegg har PST-sjefen feilinformert og opptrådt klossete og arrogant utad. Men det mest alvorlige er likevel at Janne Kristiansen ikke har lykkes i å etablere rammer for forsvarlig drift internt».

Negativt bilde Dagbladet har de siste ukene snakket med en rekke personer som har innsyn i interne forhold i Politiets sikkerhetstjeneste. Ingen ønsker å stå fram i det offentlige rom med kritikk eller forsvar av regimet til Janne Kristiansen.

Men flere tegner et entydig negativt bilde av situasjonen i PST, er bekymret og har liten tillit til at Janne Kristiansen er rett person til å lede PST.

Samtidig blir det understreket at ikke alle er ubetinget negative til den tidligere lederen av Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker.

De som har lite med henne å gjøre i PST, skal være mer fornøyd enn de som har hatt mye med henne å gjøre. Dagbladets kilder påpeker også at de som var mest kritisk til den forrige PST-sjefen, Jørn Holme, ikke er blant de sterkeste kritikerne av Janne Kristiansen.

- Avviser Mens Janne Kristiansen ikke vil kommentere kronikken og kritikken mot henne, tar kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken til motmæle mot Kjetil Stormark.

- Når det gjelder det Kjetil Stormark skriver om informasjonsavdelingen, kjenner jeg meg ikke igjen, sier Trond Hugubakken.

Stormark skriver blant annet:

«Et eksempel på dette, er at PST-sjefen overhodet ikke stoler på sin egen informasjonsenhet. Innad har Kristiansen gått langt i å stemple de ansatte som svarer på medienes
spørsmål om PST som illojale. Hun bebreider avdelingen for den alvorlige omdømmekrisen hun selv og tjenesten befinner seg i nå. I dag er det et eksternt PR-byrå som har Kristiansens øre, ikke informasjonsenheten».

- Det er jeg som jeg som leder informasjonsenheten, og det er jeg som har kontakt med eksterne pr-byrå, sier Hugubakken.

- Hvorfor bruker PST eksterne og dyre pr-byråer, når dere har en egen kommunikasjonsavdeling?

- Fordi det i situasjoner alltid vil være nyttig å få utenforstående til å bidra med råd, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST.

Uvanlig Andre i politiet og PST bekrefter overfor Dagbladet at det er høyst uvanlig at politi og sikkerhetspolitiet har brukt eksterne pr-rådgivere.

Etter at Janne Kristiansen ble ansatt i PST, har sikkerhetspolitiet benyttet pr-tjenestene til byrået Svabø & Aanonsen. Under PSTs pressekonferanse fredag var Dagfinn Aanonsen til stede.

Lasse Roen som er hovedtillitsvalgt for Politiets Fellesforbund i PST, ønsker ikke å svare på påstandene i kronikken til Kjetil Stormark.

- Jeg har ingen kommentarer til Stormarks kronikk i Dagbladet, er det eneste Lasse Roen ønsker å si, etter å ha blitt kjent med innholdet.