STOLER PÅ MATTILSYNET: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen overlater konflikten med russerne til Mattilsynet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
STOLER PÅ MATTILSYNET: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen overlater konflikten med russerne til Mattilsynet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.Vis mer

Vil ikke kommentere saken før hun har satt seg inn i den

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansens første reaksjon var at påstandene fra russiske myndigheter er urimelige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fiskekranglingen mellom Norge og Russland har blomstret opp på ny, etter at russerne har klaget over Mattilsynets kontroll og skal ha funnet parasitt i torskelever og høye bakterienivåer og listeria i importert laks, ørret og lysing fra norske bedrifter.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen vil nå sette seg inn i saken.

- Helt urimelig Onsdag denne uka skal russiske veterinærmyndigheters nestleder Jevgenij Nepoklonov ha kalt inn til møte på Marine Harvests stand på fiskemessa i Brüssel. Foran store norske selskaper som SalMar, Coast Seafood, Lerøy og Marine Harvest, skal Nepoklov ha «angrepet» norsk oppdrettsnæring, ifølge nettstedet iLaks.no.

- Russisk veterinærtjeneste har over tid uttrykt misnøye med mattryggheten fra Norge og særlig da for laks og ørret. De hevder at situasjonen er blitt verre de siste to måneder, sier FHLs Trond Davidsen til nettstedet.

Fiskeriministeren er samme sted sitert på at vil være forsiktig med å kommentere saken før hun har satt seg mer inn i den, men at hun mener påstandene fra Nepoklonov er «helt urimelige».

Føler seg trygg Dagbladet har bedt om intervju med fiskeriministeren om saken. Hun svarer via sin kommunikasjonsavdeling:

- Jeg vil ikke kommentere saken før jeg har satt meg inn i den. Jeg har forsikret meg om at Mattilsynet følger opp saken i tett dialog med russiske veterinærmyndigheter.

Det er ikke første gang russerne blokkerer norsk fiskeeksport. Sist var for ett år siden. 13 norske fiskeleverandører ble boikottet. Disse får fortsatt ikke levere fisk til Russland, bekrefter Mattilsynet overfor Dagbladet.

PS! Fiskerministerens kommunikasjonsavdeling hevder i kveld at sitatet fra Berg-Hansen til iLaks.no om at de russiske påstandene er «helt urimelige», er tatt ut av sammenheng.