Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke kritisere Mugabe

Mandela er i London for å feire 90-årsdagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Denne uken er Nelson Mandela (89) i Storbritannia, hvor 90-års dagen hans skal feires med en stor konsert i Hyde Park.

Samtidig øker kritikken av den tidligere frihetskjemperen for at han ikke har brukt sin innflytelse for å redde Zimbabwe fra Robert Mugabe.


- Hvordan kan noen ha en fest mens naboens hus står i brann, spør zimbabwiske Natasha Msoza på bloggen sin.

Mens erkebiskop Desmond Tutu og FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan har
signert en appell som ber Mugabe om å trekke seg fra politikken, har ikke Nelson Mandela kommet med noe kritikk av den zimbabwiske presidenten siden 2000, og selv da unngikk han å nevne navn.

- Mange afrikanske ledere - deriblant presidentene i Angola, Botswana, Rwanda og Zambia - har allerede tatt oppfordret Mugabe til å gå av, men vi savner en sterk moralsk stemme blant disse, sier Vincent Magombe i Africa Inform International til BBC News.

- Ved å ikke ytre seg om det som skjer i Zimbabwe, har Mandela blitt en medsammensvoren i plyndringen og mordet på et helt folk, så vel som i kvelningen av et viktig afrikansk demokrati, skriver spaltisten Christopher Hitchens i Slate.


Pensjonert frihetskjemper
Mandelas taushet blir imidlertid forsvart av James Sanders, som deltok i arbeidet av den tidligere statsmannens offisielle biografi.


- For det første er det viktig å huske på at Mandela er en pensjonist nå. For det andre ønsker han ikke å gjøre det vanskelig for regjeringspartiet ANC i Sør-Afrika, sier Sanders
til BBC.

Mandela har allerede tatt avstand fra ANC og president Mbekis kontroversielle syn på HIV/Aids. Et utspill fra ham om Zimbabwe kan føre til at den sørafrikanske presidenten vil ytre seg enda mindre kritisk til det som skjer i nabolandet Zimbabwe.

Like fullt er det mange som mener at Mandela skylder Zimbabwe å komme med en uttalelse.

image: Vil ikke kritisere Mugabe


- Folk over hele verden, også i Zimbabwe, støttet Nelson Mandelas frigjøringskamp mot apartheid. Det er nå på tide at Mandela gjengjelder dette ved å be om at de første valgresultatene blir publisert og at Mugabe innrømmer at han tapte valget, skriver menneskerettighetsforkjemperen Peter Thatcher 
i bloggen sin.

Nå gjenstår det å se om den gamle frihetskjemperen vil benytte anledningen under feiringen av ham til å kommentere det som skjer i Zimbabwe.

Mandela fyller 90 år 18. juli.

MANDELA OG MUGABE: Begge var frihetskjempere, begge satt i fengsel, begge støttet tidligere den andres kamp. Bildet ble tatt under Mandelas besøk i Harare, Zimbabwe i 1998. Foto: HOWARD BURDITT/ Reuters
MANDELA OG MUGABE: Begge var frihetskjempere, begge satt i fengsel, begge støttet tidligere den andres kamp. Bildet ble tatt under Mandelas besøk i Harare, Zimbabwe i 1998. Foto: HOWARD BURDITT/ Reuters Vis mer
MANDELA I LONDON: Kritikerne mener at Mugabe vanskelig kan ignorere en reprimande fra Mandela, som ofret mer enn Mugabe i den svarte frigjøringskampen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!