ALLE ANKER: Sønnens forsvarer, advokat Marijana Lozic og i samtale med politiadvokat Lisbeth Ravlo Backe under fredagens fengslingsmøte. Begge anker nå fengslingskjennelsen fra Asker og Bærum tingrett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ALLE ANKER: Sønnens forsvarer, advokat Marijana Lozic og i samtale med politiadvokat Lisbeth Ravlo Backe under fredagens fengslingsmøte. Begge anker nå fengslingskjennelsen fra Asker og Bærum tingrett. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Vil ikke la arbeidsgiver og familie fritt besøke Cappelens sønn

Politiet anker også fengslinga av Cappelens sønn (26).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag bestemte Asker og Bærum tingrett at den 26 år gamle sønnen til Gjermund Erik Cappelen (26) skulle varetektsfengsles i fire nye uker.

26-åringen erkjenner straffskyld for siktelsen om heleri etter at han forsøkte å frakte tre millioner kroner til Amsterdam for faren. Politiet mener pengene er en del av farens narkotikabusiness. 26-åringen ble pågrepet utenfor sin bopel da han var i ferd med å starte kjøreturen til Amsterdam i desember i fjor.

I retten begjærte 26-åringen seg løslatt og da tingretten besluttet det motsatte, bestemte sønnen seg for å anke, ifølge hans forsvarer, advokat Marijana Lozic.

Politiet anker også Nå har også Asker og Bærum-politiet anket fengslingskjennelsen. De begjærte i utgangspunktet at mannen skulle bli ilagt brev- og besøksforbud, men tingretten bestemte at han skulle undergis brev- og besøkskontroll. Arbeidsgiveren hans og to nære familiemedlemmer skulle unntas denne restriksjonen, bestemte Asker og Bærum tingrett.

Det er det politiet i dag leverte en anke om. De er uenige i tingretten som i sin kjennelse skriver at påtalemyndigheten ikke har kunnet begrunne behovet for forbud ut over at det er en alvorlig sak.

- Vi mener vilkårene for brev- og besøksforbud er til stede. Det vil være uheldig om siktede kan få mulighet til å kommunisere med andre da det kan skade etterforskningen. Vi mener begrunnelsen for fengslingen i seg selv er med på å begrunne at det bør være forbud. Når det gjelder unntaket med arbeidsgiver og to av familiemedlemmene, mener vi han skal ilegges brev- og besøkskontroll overfor dem. Politiet mener tingretten har misforstått dette unntaket, sier politiadvokat Lisbeth Ravlo Backe i Asker og Bærum politidistrikt til Dagbladet.

Forskjellen på forbud og kontroll er at ved et forbud gis ingen anledning til å besøke siktede, mens det under en besøkskontroll etter en vurdering kan gis adgang til besøk.

- Vi krever at arbeidsgiveren bør være navngitt i kjennelsen slik at det ikke kan oppstå misforståelser om hvilken arbeidsgiver og hvem som kan komme på besøk, sier Backe.

Mistenker flere turer I fengslingskjennelsen fra fredag kommer det fram at politiet, som støttes av domstolen, mistenker at sønnen kan ha transportert penger flere ganger enn den ene han har erkjent.

26-åringen ble i et avhør 18. februar konfrontert med opplysninger om «reisevirksomhet tidligere av lignende karakter som da han ble pågrepet av politiet».

- Etter rettens vurdering er det skjellig grunn til å mistenke at han kan ha vært involvert i transport av pengebeløp også tidligere, heter det i kjennelsen fra Asker og Bærum tingrett.

Sønnen avviser at dette er tilfellet.

- Jeg registrer at dommeren mener det fortsatt er fare for bevisforspillelse. Jeg deler ikke den oppfattelsen. Min klient avviser at det har vært flere liknende turer, sa Lozic til Dagbladet etter retten fredag.

- Ikke klart det uten Jensen Spesialenheten for politisaker har avhørt den 26 år gamle mannen i etterforskningen mot Eirik Jensen en gang. 26-åringens fars, Gjermund Cappelen (47) , hevder at Jensen hjalp ham med å smugle «tonnevis» med hasj til Norge over flere år.

Marijana Lozic bekrefter at sønnens forklaring til spesialenheten har vært viktig for farens troverdighet. Selv om dette er tilfellet, har han vanskelig for å forstå hvorfor faren har gått ut som han har gjort.

- Han har sagt til meg at «uten Eirik Jensen hadde pappa aldri klart dette», sier Lozic.

26-åringen har også beskrevet Jensen som en som han har kjent til hele livet.

SITTER I VARETEKT: Faren til 26-åringen, Gjermund Erik Cappelen (47), samtykket fredag til videre varetektsfengsling.
Foto: Privat
SITTER I VARETEKT: Faren til 26-åringen, Gjermund Erik Cappelen (47), samtykket fredag til videre varetektsfengsling. Foto: Privat Vis mer