Vil ikke la de unge stemme

Fortune Mapfumo ville avgi stemme i Zimbabwe. Det fikk han ikke gjort i helgen. Heller ikke på mandag. Unge zimbabwere ble utestengt fra valget hevder han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonsleder fengslet

- Jeg kom hit for å stemme på lørdag. Jeg møtte opp klokken 04, men jeg hadde fremdeles ikke fått avlagt stemme klokken 23 på kvelden. Så kom jeg tilbake på søndag, men jeg fikk ikke stemt da heller, sier Mapfumo til BBC.

Valglokalene åpnet lørdag morgen i Zimbabwe, men i kaoset som oppsto ble køene enorme. Tusenvis ble jaget hjem av politiet uten å få avgitt stemme.

Så bestemte høyesterett at valglokalene skulle holdes åpne en tredje dag også. Alle som ville stemme skulle få lov til det, mente høyesterett.

Mange av valglokalene i byene åpnet motvillig utover dagen, noen holdt bare åpne i et par timer før de plutselig stengte igjen. Fortsatt var det mange som ikke hadde fått si sin mening gjennom stemmesedlene.

Fortune Mapfumo var en av de som møtte opp for tredje dag på rad mandag. Til ingen nytte.

Mapfumo er oppgitt og bitter. Han skjønner ikke hvorfor de ble bedt om å registrere seg som stemmeberettigede hvis meningen var at de aldri skulle bli hørt i valget.

- De sier vi er 'fri-fødte' (folk som er født etter uavhengigheten i 1980 er såkalt 'fri-fødte') og at de vet at vi ikke kommer til å stemme på dem /Mugabes parti, Zanu-PF). De tillater bare gamle mennesker som de vet stemmer på regjeringspartiet å stemme, sier Mapfumo.

EU og USA har rettet krass kritikk mot valgavviklingen, og Australias utenriksminister Alexander Downer sa tirsdag at valget i Zimbabwe etter alt å dømme verken var fritt eller rettferdig.

- Hvorfor kan ikke ting bli gjort på en ordentlig måte, sukker Mapfumo. Det er ingen spøk å være født i frihet i Zimbabwe.

john.rasmussen@dagbladet.no

TELLINGA HAR BEGYNT: Stemmetellinga i Zimbabwe har begynt. Mange har allerede avskrevet valget som urettferdig og fullt av valgfusk.
LANGE KØER: Fortune Mapfumo var ikke den eneste som brukte tre dager på å stå i kø for å få avgitt stemme under presidentvalget i Zimbabwe. Mange ble stående i kø til ingen nytte.