Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nato-toppmøtet

Vil ikke la Trumps Twitter-meldinger styre Nato-møtet

Erna Solberg vil ikke la Donald Trump ta regien med sine Twitter-angrep mot europeiske allierte i Nato.

MØTER TRUMP: Etter at statsminister Erna Solberg åpnet Norges delegasjon til Nato, snakket hun med norsk presse om hva hun forventer seg av de lukkede møtene med Natos medlemsland - deriblant USA og Donald Trump. Reporter: Kirsten Karlsen. Video: Jesper Nordahl Finsveen / DagbladetVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Først krevde USAs president Donald Trump at Nato-landene ytterligere økte sine forsvarsbevilgninger.

Deretter blandet den amerikanske presidenten handelskrigen med EU inn i spørsmålet om USAs sikkerhetsforpliktelser overfor Nato.

Så anklaget Trump de øvrige 28 stats- og regjeringssjefene i Nato for å skylde USA penger, og spurte retorisk om de kom til å tilbakebetale USA.

I morges rettet han igjen kraftig skyts mot Angela Merkels Tyskland, og stilte Natos generalsekretær til veggs under et frokostmøte. Og da hadde fremdeles ikke Natos toppmøte i Brussel formelt begynt ennå.

Spørsmålet alle i den belgiske hovedstaden nå stiller seg er: Hvordan skal man håndtere Trump?

Vil løfte blikket

Inntrykket fra diplomater i Nato er at europeiske ledere er i ferd med å få nok av Trumps Twitter-krig mot sine allierte. Norges statsminister Erna Solberg vil ikke la Donald Trump ta regien med sine twitterangrep mot europeiske allierte i Nato.

Hun gjør, i likhet med andre europeiske ledere, sitt beste for å heve seg over de siste dagenes twittermeldinger og dagens Trump-tirade.

- Jeg synes ikke vi skal la regien komme via Twitter-meldinger fra den amerikanske presidenten. Jeg synes ærlig talt at vi skal løfte oss og se hvor mye sterkere Nato har blitt de siste fire åra. Jeg er ikke her for å kommentere Trump, jeg er her for å ivareta norske interesser, sier Solberg.

På spørsmål fra Dagbladet om hvordan Trumps kobling av handel og sikkerhetspolitikk vil påvirke toppmøtet, svarer Solberg:

NYTT KONTOR: Statsminister Erna Solberg åpnet i dag den norske NATO-delegasjonen i Brussel. I den forbindelse hadde hun med en noe spesiell gave til NATO-ambassadør Knut Hauge. Video: Jesper Nordahl Finsveen Vis mer

- Det er vanskelig å si, men det er lurt å ha et hovedfokus på sikkerhetsutfordringene, og ikke trekke inn andre saker, som handel. Det er viktig å skille de tingene.

Slik skal Erna takle Trump

- Hvordan vil du reagere hvis Trump kommer med refs av europeiske landene, inkludert Norge, i møtet?

- Vi vil svare med hva vi gjør i sikkerhetspolitikken, og hvor viktig de reformene som er gjort, vil være framover. Så har vi en historie å fortelle om at vi har økt budsjettene med 24 prosent. Vi har gjort det vi sa det vi skulle gjøre for fire år siden.

- Så du vil heve deg over Trumps retorikk?

- Jeg tenker jeg tenker at det er viktig å ikke la noens spill i forhold til media og hjemlige valgposisjoneringer skal være styrende for saker som er så langsiktig viktig. Neste år er det 70-årsjubileum for denne alliansen. Den kommer til å bestå videre, sier Solberg.

Tyskland-refs

Trumps Tyskland-kritikk kom under et frokostmøte han hadde sammen med Nato-sjef Jens Stoltenberg i morges.

Pressen ble invitert, men det som bare skulle være en fotoseanse, ble i stedet en plattform Trump brukte til å rette verbalt skyts mot Europas største økonomiske makt: Tyskland.

Trump framførte en uavbrutt tirade på noen minutter hvor han presset Stoltenberg spesielt om Tysklands gassavtale med Russland.

Konkret siktet Donald Trump til gassrørledningen Nord Stream 2. Tyskland kommer til å få 60 til 70 prosent av sin energi gjennom gassledningen fra Russland.

Presidenten stilte seg undrende til hvorfor Tyskland har gjort dette og samtidig anser Russland som en sikkerhetsutfordring, ifølge NTB, som var til stede på fotoseansen.

- Så det er meningen vi skal beskytte Tyskland, men de får energien sin fra Russland og betaler dem milliarder av dollar. Forklar det, sa Trump blant annet.

Svarte Trump

Stoltenberg forsøkte først å imøtegå Trumps tre minutter lange tirade.

- To verdenskriger og den kalde krigen lærte oss at vi er sterkere sammen enn hver for oss. Når vi står sammen, også i møte med Russland, så er vi sterkere, sa Stoltenberg, før han ble avbrutt av Trump.

- Men hvordan kan dere stå sammen når landene får energi fra personen eller gruppen som dere vil ha beskyttelse mot, fortsatte den amerikanske presidenten.

- Dere bare gjør Russland rikere. Dere bare gjør Russland rikere, gjentok Trump.

Seinere på dagen slo Tysklands forbundskansler Angela Merkel tilbake. Hun presiserte at Tyskland tar sine egne uavhengige beslutninger.

- Jeg har selv opplevd å være i en del av Tyskland som var kontrollert av Sovjet, og jeg er svært glad for at vi i dag er samlet i frihet og derfor kan bestemme vår egen politikk og ta våre egne beslutninger, sa hun, uten å nevne Trump ved navn.

Sprekker enigheten?

Etter lange og krevende forhandlinger i Nato i forkant av møtet, rapporterte NTB mandag at det foreligger enighet om et kommuniké som skal vise et samlet og styrket Nato.

Men likevel sa generalsekretær Jens Stoltenberg tirsdag ettermiddag at han ikke kan garantere enighet før erklæringen er klubbet av stats- og regjeringssjefene.

Garvede politiker og diplomater sier mer eller mindre rett ut at de ikke vet hva som skjer.

Kilder sier til Dagbladet at det over tid har utviklet seg en ulik virkelighetsforståelse mellom amerikanerne og de europeiske landene.

Vedtaket i Wales sommeren 2014 var et kompromiss. Over lang tid har Trump hamret på at målet om 2 prosent av BNP til forsvar er absolutt, og strengt tatt burde vært nådd i går, selv om vedtaket sier at man skal søke å nå det målet i 2024.

Åpnet Nato-delegasjonen

Før Natos stats- og regjeringssjefer møttes til onsdagens første møte, åpnet Erna Solberg den norske Nato-delegasjonens kontor i det nye hovedkvarteret i Brussel.

Norsk presse fikk være med på åpningen, hvor Solberg blant annet overrakte en sparkesykkel til Norges Nato-ambassadør Knut Hauge.

Natos nye hovedkvarter er nemlig enormt, og korridorene er lange.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) tok så tida på Hauge mens han sparket seg gjennom korridoren og tilbake. Konklusjonen var at tida kunne ha vært bedre.