INGEN BLÅRUSS: Industridesigner Bård Eker fokuserer knallhardt på kvalitet. Foto: Eivind Yggeseth.
INGEN BLÅRUSS: Industridesigner Bård Eker fokuserer knallhardt på kvalitet. Foto: Eivind Yggeseth.Vis mer

Vil ikke lage billig «dritt» – taper millioner

Konsernet til industridesigner Bård Eker sliter med å tjene penger.

(Finansavisen): - Jeg er sugen på å gjøre nye ting, og føler at jeg er best i startfasen. Jeg er ikke her for å leke økonom. I stedet liker jeg å leke meg med former og materialer, sette sammen arbeidsteam med dyktige folk, sier Bård Eker (56), gründer og daglig leder i Eker Group, til Finansavisen.

Industridesigneren har blitt kjent i Norge og Sverige som designeren bak sportsbilen Koenigsegg og primus motor for bilen i Norge. I 2009 prøvde han å overta Saab sammen med en gruppe av norske, svenske og amerikanske investorer, men det lyktes ikke.

Eker har vært opptatt av båter og biler i alle år, men selskapet hans har også designet produkter som Stokkes barnevogn Xplory, kuvøsen EpiGuard, tannbørster for Jordan og utebenken ICON for det familieeide møbelselskapet Vestre.

Tre år med tap

Finansavisen kan fortelle at konsernet hans, Eker Group, gått med underskudd de to siste årene, og heller ikke 2017 ligger an til å gi pluss i bøkene. Prognosen sier en omsetning på 100 millioner og et resultat før skatt på minus fem millioner.

- Regnskapsmessig kommer 2017 til å bli ganske likt som 2016. Det skyldes at vi investerer. Vi bruker mye penger på å utvikle produktene vi lager. Vi som styrer bedriften er designere og utviklere, ikke blåruss. Men jeg sitter med følelsen av å ha forskrevet meg litt. Fremover må vi fokusere på det vi har og ikke gape over for mye, sier Eker til Finansavisen.

Eiendelene i Eker Group ble bokført til 198 millioner kroner ved utgangen av 2016, mens gjelden var på 41 millioner kroner. I 2009 solgte Eker en post i projektorselskapet Projectiondesign til et Herkules-fond for 270 millioner kroner.

Vil ikke lage billig dritt

- Folk spør meg: «Hvorfor åpner dere ikke kontor i New York?». «Hvorfor starter dere ikke i New Delhi?» Nei, jeg har lyst til å slåss, produsere og lage ting kule ting i Norge. Jeg vil ikke lage billig «dritt», men norske høykvalitetsprodukter med høy brukerverdi og lave driftskostnader, avslutter Eker.

Andre økonominyheter:​
Superavkastning i 2017 - Anbefaler nå seks aksjer​
​Oljefondet satte ny rekord i 2017​