Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke lenger godkjenne NHO-bedrifter

- De har ikke rent mel i posen, sier LO-forbund.

VIL IKKE LENGER SAMARBEIDE: Forbundsleder Erna C. Hagensen (t.h.) i Arbeidsmandsforbundet vil ikke lengre samarbeide med NHO Service. Direktør i NHO Service, Petter Furulund (t.v.) tror dette vil ramme samarbeidet. Her sammen med riksmeklingsmann Kari Gjesteby (i midten) under vekterkonflikten i fjor. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
VIL IKKE LENGER SAMARBEIDE: Forbundsleder Erna C. Hagensen (t.h.) i Arbeidsmandsforbundet vil ikke lengre samarbeide med NHO Service. Direktør i NHO Service, Petter Furulund (t.v.) tror dette vil ramme samarbeidet. Her sammen med riksmeklingsmann Kari Gjesteby (i midten) under vekterkonflikten i fjor. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Du kan godt skrive at jeg er forbanna, sier forbundsleder Erna C. Hagensen.

Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) varsler nå fullt brudd med NHO Service i ordningen som godkjenner renholdsbedrifter. Dette fordi LO mener arbeidsgiverorganisasjonen «saboterer» arbeidet med å rydde opp i renholdsbransjen.

- Vi ser gang på gang at NHO-medlemmer dumper lønns- og arbeidsvilkår og motarbeider arbeidet med å rydde opp i bransjen. Her må NHO rydde opp - de er fullstendig klar over at flere av medlemmene ikke har rent mel i posen, sier Hagensen.

Bryter samarbeid Tidligere har NAF og NHO gått sammen om å skape en godkjenningsordning for de seriøse renholdsselskapene. I dag er det 26 renholdsbedrifter som kan smykke seg med stempelet «Ren utvikling».

MEL I POSEN: - Vi ser gang på gang at NHO-medlemmer dumper lønns- og arbeidsvilkår og motarbeider arbeidet med å rydde opp i bransjen. Her må NHO rydde opp - de er fullstendig klar over at flere av medlemmene ikke har rent mel i posen, sier Erna C. Hagensen.
MEL I POSEN: - Vi ser gang på gang at NHO-medlemmer dumper lønns- og arbeidsvilkår og motarbeider arbeidet med å rydde opp i bransjen. Her må NHO rydde opp - de er fullstendig klar over at flere av medlemmene ikke har rent mel i posen, sier Erna C. Hagensen. Vis mer

- Vi ønsker ikke lengre å stå bak dette godkjenningsstempelet. Vi får beskjed fra våre medlemmer at NHO-selskaper bruker useriøse underleverandører og at de bryter tariffavtalen. Vi har derfor brutt samarbeidet, sier Hagensen.

Dagbladet har en rekke ganger dokumentert dumping av lønns- og arbeidsvilkår blant NHO Service-medlemmer. Sist var det en NHO-bedrift som hadde brukt underbetalte renholdere fra Adecco.

- Saboterer Det er spesielt striden rundt de regionale verneombudene innen hotell- og renholdsbransjen som får forbundslederen til å se rødt. Staten har satt av 5-6 millioner kroner til oppstart fra januar 2011, og resten skal finansieres av bedriftene, men nå har alt stoppet opp. NHO nekter rett og slett å betale sin del.

- Dette er en sabotering som vi ikke hadde ventet fra NHO. Det viser at de ikke tar arbeidet mot sosial dumping og renholdernes arbeidsmiljø seriøst, sier Hagensen.

- Stor skade - Det oppleves som svært urettferdig og lite tjenelig at Erna Hagensen retter sin harme mot NHO Service. Hvis Arbeidsmandsforbundet skulle bryte tradisjonen om partssamarbeide for en bedre renholdsbransje, vil det være til stor skade for alle parter, sier direktør i NHO Service, Petter Furulund, til Dagbladet.

- De må gjerne kjempe for regionale verneombud, men det er uredelig å skylde på at det står dårlig til med våre bedrifter, sier Furulund.

VIL IKKE LENGRE GODKJENNE: - Vi ønsker ikke lengre å stå bak dette godkjenningstemplet. Vi får beskjed fra våre medlemmer at NHO-selskaper bruker useriøse underleverandører og at de bryter tariffavtalen. Vi har derfor brutt samarbeidet, sier Erna C. Hagensen.
VIL IKKE LENGRE GODKJENNE: - Vi ønsker ikke lengre å stå bak dette godkjenningstemplet. Vi får beskjed fra våre medlemmer at NHO-selskaper bruker useriøse underleverandører og at de bryter tariffavtalen. Vi har derfor brutt samarbeidet, sier Erna C. Hagensen. Vis mer

Direktøren viser til at Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service i årevis har jobbet for en bedre og sunnere renholdsbransje.

- Der har ikke minst NHO Service bidratt med mange millioner og mye arbeide. Våre bedrifter har også skaffet NAF-medlemmer og tillitsvalgte, sier Furulund. Han viser til at det alltid har vært uenighet når det gjelder regionale verneombud.

- NHO Service tror ikke på dette virkemidlet som består i at arbeidsgiverne lønner ansatte i Arbeidsmandsforbundet. Men vi er villige til å betale samme beløp for å øremerke flere personer i Arbeidstilsynet. Det tror vi har mye større effekt, sier Furulund.

- STOR SKADE: - Det oppleves som svært urettferdig og lite tjenelig at Erna Hagensen retter sin harme mot NHO Service. Hvis Arbeidsmandsforbundet skulle bryte tradisjonen om partssamarbeide for en bedre renholdsbransje, vil det være til stor skade for alle parter, sier direktør i NHO Service, Petter Furulund, til Dagbladet. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
- STOR SKADE: - Det oppleves som svært urettferdig og lite tjenelig at Erna Hagensen retter sin harme mot NHO Service. Hvis Arbeidsmandsforbundet skulle bryte tradisjonen om partssamarbeide for en bedre renholdsbransje, vil det være til stor skade for alle parter, sier direktør i NHO Service, Petter Furulund, til Dagbladet. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer
FORBANNA: - Du kan godt skrive at jeg er forbanna, sier forbundsleder Erna C. Hagensen. Her sammen med NHO-direktør Petter Furulund. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
FORBANNA: - Du kan godt skrive at jeg er forbanna, sier forbundsleder Erna C. Hagensen. Her sammen med NHO-direktør Petter Furulund. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling