<strong>SLUTT:</strong> Det er helt slutt på koordineringen på borgerlig side etter at Fremskrittspartiet gikk ut av regjering. Her er Siv Jensen gjest på Høyres landsmøte i 2018 og ble tatt varmt imot av statsminister Erna Solberg. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
SLUTT: Det er helt slutt på koordineringen på borgerlig side etter at Fremskrittspartiet gikk ut av regjering. Her er Siv Jensen gjest på Høyres landsmøte i 2018 og ble tatt varmt imot av statsminister Erna Solberg. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Vil ikke lenger spise middag med Erna

Frp-leder Siv Jensen finner det «helt unaturlig» å delta på Erna Solbergs månedlige middager. - Skulle gjerne hatt med Siv, sier statsministeren.

Publisert
Sist oppdatert

Da Høyre-leder Erna Solberg vant valget i 2013 innførte hun en helt særegen form for samarbeid mellom de borgerlige partiene. Gjennom en avtale knyttet hun KrF og Venstre til Høyre- og Frp-regjeringen.

Samarbeidet hadde en ventil, som ble beskrevet under punkt 5 C i avtalen, der det står at «statsministeren inviterer jevnlig til møte med samarbeidspartienes parlamentariske ledere, partiledere og eventuelle andre nøkkelpersoner for å drøfte viktige saker og oppfølging av avtalen».

Siden 2013 har Erna Solberg en gang i måneden invitert partilederne og de parlamentariske lederne i Høyre, Frp, KrF og Venstre til «5 C-møte» og middag i statsministerboligen.

<strong>LYKKELIGERE TIDER:</strong> Partilederne på borgerlig side samlet til middag etter valgseieren i 2017. Drøye to år senere forlot Jensen regjeringen i frustrasjon over samarbeidet med KrF og Venstre. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
LYKKELIGERE TIDER: Partilederne på borgerlig side samlet til middag etter valgseieren i 2017. Drøye to år senere forlot Jensen regjeringen i frustrasjon over samarbeidet med KrF og Venstre. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Siv: - Helt unaturlig

Statsministeren inviterer fortsatt. Men en av deltakerne takker nå nei.

- Jeg finner det helt unaturlig å sitte der, sier Frp-leder Siv Jensen, som bekrefter at hun ikke har deltatt i middagene siden Frp gikk ut av regjering i vinter.

- Tidligere hadde vi en samarbeidsavtale, men mye har endret seg, sier Jensen.

I den første Erna Solberg-perioden hadde KrF og Venstre en samarbeidsavtale med regjeringen, men etter 2017 opphørte «avtaleparlamentarismen».

Savner Siv

Venstre og KrF fortsatte imidlertid å stille på middag hos statsministeren, selv om de var i samme situasjon Frp befinner seg i nå: Utenfor regjering og uten en samarbeidsavtale.

- Jeg skulle selvfølgelig gjerne fortsatt hatt med Siv Jensen på disse middagene. Men jeg forstår at de ikke synes det er like naturlig å være der. Vi hadde de middagene, disse såkalte 5 C-møtene, da vi hadde en samarbeidsavtale de første fire årene. Så fortsatte vi med middager også etter 2017. Knut Arild var ikke med på så mange i den perioden da KrF sto i retningsvalget, men var med i begynnelsen, sier Erna Solberg.

<strong>HVETEBRØDDAGER:</strong> Toppene i de borgerlige partiene spiser middag etter å ha avsluttet sonderingene om en flertallsregjering i 2013. KrF og Venstre valgte til slutt en formell samarbeidsavtale med regjeringen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
HVETEBRØDDAGER: Toppene i de borgerlige partiene spiser middag etter å ha avsluttet sonderingene om en flertallsregjering i 2013. KrF og Venstre valgte til slutt en formell samarbeidsavtale med regjeringen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Trine holdt ut lengst

Men Siv Jensen har ingen planer om å ta opp igjen tråden med statsministeren og delta i middagene.

- Sier dette noe om et dårligere samarbeidsklima?

- Nei, det sier først og fremst at det er en naturlig distanse når vi ikke lenger er en del av samarbeidet. Vi er et selvstendig opposisjonsparti, sier Siv Jensen.

Trine Skei Grande har en liten måned igjen som Venstre-leder og deltok på sin siste Erna-middag denne uka.

Vil ikke lenger spise middag med Erna

«I sju år har Erna hatt middag for oss partiledere og parlamentariske ledere i samarbeidet, en gang i måneden. Nå er jeg i min siste middag. Tusen takk for spennende samarbeid. Og husk: jeg var den som holdt ut lengst :-)» skrev Grande på Facebook.

Frp-håndtering

Venstre-lederen mener middagene har vært viktige for samarbeidet på borgerlig side.

- Det har både vært viktig og naturlig for meg som Venstre-leder å delta på disse møtene med statsministeren helt siden 2013, både før vi satt i regjering og etter at vi gikk inn i regjering. Disse møtene har vært konstruktive og bra for samarbeidet, de har vært viktige for å sikre Venstre gjennomslag og for å rydde unna vanskelige saker. Siv må nesten selv svare på hvorfor hun ikke deltar lenger, sier Grande.

Statsminister Erna Solberg sier med glimt i øyet at det også er noen fordeler når Siv Jensen glimrer med sitt fravær når hun inviterer til middag.

- Av og til trenger vi også diskusjoner om hvordan vi skal samarbeide om å håndtere Frp i Stortinget, sier statsministeren.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer