- Vil ikke lenger være en usynlig gruppe

GRIMSTAD (Dagbladet): Pårørende i barnedrapssaker vil ikke lenger finne seg i å være en usynlig gruppe. I helga har de klatret opp på barrikadene og krever både å bli sett - og hørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er oss mot politikerne og myndighetene. Det er slik vi føler det. Det kom som et sjokk at jeg måtte kjempe for sannheten. Urettferdigheten har gitt meg kampvilje, oppsummerte Kari Beheim Karlsen etter helgas seminar i Grimstad.

- Det er ikke bare steiner som skal snus. Det er fjell som skal flyttes. I første omgang vil vi utarbeide en rapport som vi skal oversende til blant annet flere departementer, politiske partier og justiskomiteen, sier prosjektleder Bente Bergseth i Stine Sofies Stiftelse, som arrangerte seminaret.

Ada Sofie Austegard, som mistet sin datter i Baneheia for snart to år siden, beskriver rettssaken som den tiltaltes venn og offerets fiende.

- Vi er enige om at de pårørende trenger partsrettigheter i sitt drepte barns rettssak. Dessuten må de pårørende skaffes komfort i rettssalen på linje med de tiltalte. Det skal være en selvfølge at de får et bord og en glass vann, sier Austegard.

- De pårørende krever også informasjon om når gjerningspersonen får permisjon eller løslates, sier Austegard.

SAMHOLD: Mor til et av Baneheia-ofrene, Ada Sofie Austegard (t.h.) sammen med Gerd Marit Byrkje som fant sin datter knivdrept. I helga var de samlet på seminar i Grimstad der de pårørendes rettigheter sto i fokus.