Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke love å møte Arafat

Statsminister Kjell Magne Bondevik vil ikke love å møte palestinernes president, Yassir Arafat, når han reiser til Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Molde (Dagbladet): Utenriksminister Jan Petersen reiser allerede i september. Tidspunktet for Bondeviks besøk, for å møte både palestinske og israelske ledere, er ikke fastlagt.

Israels statsminister gjentok i går sitt krav om at Norge og andre europeiske land må bryte forbindelsen til president Arafat og bare forholde seg til statsminister Mahmoud Abbas, kjent som Abu Mazen. Dette avviste Bondevik. Men Bondevik ville heller ikke forsikre at han skal møte Arafat, noe som gir inntrykk av at Norge er på glid. EU har hatt som fast diplomatisk skikk å møte både Arafat og Israels statsminister.

- Bestemmer sjøl

- Vi må komme tilbake til dette. Det er ikke sikkert jeg skal besøke begge partene samtidig. Vi vil sjøl avgjøre hvem vi mener det er riktig og fornuftig å besøke. Og vi må også se an situasjonen på det aktuelle tidspunktet, sier Bondevik til Dagbladet.

Sharon sier det er ufornuftig å besøke Arafat, fordi dette undergraver statsminister Abbas. Dessuten har hans regjering vedtatt å boikotte de utenlandske statslederne som møter Arafat.

- Vi deler ikke synet på Arafat. Men det er statsminister Mahmoud Abbas som blir vår hovedsamtalepartner framover, sier Bondevik.

Allerede førstkommende søndag skal Abbas og Sharon etter planen møtes i Jerusalem. I den forbindelse har Bondevik hatt en slags formidlerrolle. Tirsdag kveld hadde han en telefonsamtale med den palestinske statsministeren, og i gårsdagens samtaler med Sharon framførte han punktene som var viktige for Abbas.

For øvrig kom det lite nytt ut av gårsdagens møte i Molde som koster flere millioner kroner. Bondevik framførte Norges kjente synspunkter og krav til Sharon, og Sharon gjentok Israels kjente standpunkter.

- Forventningene er innfridd, og vel så det, sa Bondevik etterpå.

- Sharon gjentok sin forpliktelse til fred og til Veikartet. Det gir meg håp, la statsministeren til.

Bondevik ville heller ikke se bort fra nye framsteg når Abbas og Sharon møtes søndag.

Nye skritt søndag?

- Jeg ser ikke bort fra at det kan komme signaler om nye steg i fredsprosessen, sier Bondevik.

Sharon ga ingen pressekonferanse. Men han ga uttrykk for at han trivdes i Norge og i Bondeviks selskap og han smilte strålende og vinket.

Og det norske vertskapet kan puste lettet ut. Besøket av et av verdens fremste terrormål gikk for seg nærmest uten én episode.

For journalister som fulgte besøket, artet det seg som en helt merkverdig tur gjennom Molde, full av kontraster:

På vei opp til Vardestua sto vinkende og sommerkledde moldensere med flagg og væpnede politivakter om hverandre, mens helikopter med spesialtrent politi hang over transporten, så nær at vi kunne se ansiktene deres.

På enhver knaus i om lag en kilometers radius rundt Vardestua, der delegasjonene spiste lunsj, sto væpnet politi på post.

Det omstridte besøket ved Kongebjørka ble avlyst, offisielt av tidsmessige årsaker fordi samtalene tok lengre tid enn planlagt.

Jernring rundt leikarring

Og dermed tok Bondevik og Sharon avskjed inne på Romsdalsmuseet, etter å ha drukket kaffe og spist vafler og etter å ha sett barn danse folkedans. Også det en av de surrealistiske scenene. Aldri har en leikarring vært omgitt av så mange politifolk og svartkledde sikkerhetsvakter.

ARAFAT-STRID: Ariel Sharon gjentok kravet om at Norge bør bryte enhver kontakt med Yassir Arafat. Det godtar ikke Norge, men Kjell Magne Bondevik ville i går ikke garantere at han vil treffe Arafat når han besøker palestinerne.