VIKTIG: Frp-statsråd Sylvi Listhaug understreker at forutsigbarhet er viktig i innvandringspolitikken, men verken Ap eller Sp vil garantere full støtte denne gangen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
VIKTIG: Frp-statsråd Sylvi Listhaug understreker at forutsigbarhet er viktig i innvandringspolitikken, men verken Ap eller Sp vil garantere full støtte denne gangen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Vil ikke love fortsatt støtte til Sylvis asylinnstramminger

Det kommer rekordfå asylsøkere til Norge, men regjeringen vil likevel videreføre de midlertidige haste-innstrammingene fra 2015. Ap og Sp vil ikke garantere støtte denne gangen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høsten 2015 vedtok Stortinget en rekke midlertidige innstrammingstiltak som slutter å gjelde 1.1.2018, og som regjeringen nå ønsker å videreføre.

Da Stortinget banket gjennom innstrammingene i november 2015, flommet det rekordmange asylsøkere over grensa til Norge over Storskog.

Innstrammingene ble derfor hastebehandlet av Stortinget - helt uten at det var noen høring eller komitebehandling av saken.

Vurderes før jul

Nå skal Stortinget ta stilling til om forslagene skal videreføres, slik regjeringen ønsker.

SV håper å stable på bein et flertall mot.

Partiet stemte i mot nesten alle innstrammingene i 2015, og har i ettertid kritisert prosessen som førte til at de ble vedtatt.

- Forrige gang ble de andre partiene tatt av panikk. Uten saksbehandling svekket de vernet for reelle flyktninger. Nå må det være mulig å se at dette lovverket verken er godt eller nødvendig, sier leder Karin Andersen (SV) i kommunalkomiteen på Stortinget, som skal ta stilling til saken før jul.

- Sist var det en behandling ulikt noe vi har sett siden andre verdenskrig. Nå har vi mulighet til å behandle disse innstrammingene forsvarlig. Nå kan ingen kan skylde på hastverk og ekstremsituasjon og avfeie alvorlige ankepunkter om å sette reelle asylsøker i fare, sier Andersen.

Nå kommer det nemlig rekordfå asylsøkere til Norge sammenlignet med 2015.

Likevel vil regjeringen videreføre innstrammingene.

Utelukker ikke at Ap snur

Aps innvandringspolitiske talsperson Stein Erik Lauvås vil ikke utelukke at Ap snur på noen av punktene sammenlignet med 2015.

- Dette gir oss en anledning til å, med litt lavere puls, gå gjennom disse punktene og ta et overblikk på hva som er fornuftig å videreføre og hva som eventuelt ikke er det, sier han.

- Ap skal vurdere hele proposisjonen, og skal ta en samla vurdering av hvilke beslutninger som skal gjøres. Vi kommer til å ha en helhetlig gjennomgang av innstrammingene, men skal være konstruktive på en slik måte at vi håper å få tatt en beslutning på det før jul, sier Lauvås i Ap.

Da Stortinget hastebehandlet innstrammingene høsten 2015, var det kun Ap og Sp som støttet alle forslagene - riktignok med krav om at de skulle gjøres midlertidige fram til 1.januar 2018.

Trenger trolig Ap og SP

KrF, SV, MDG og V støttet noen av forslagene, men ikke alle, og vil sannsynligvis ikke gjøre det i dag heller.

Alt tyder altså på at regjeringen må ha støtten til Ap eller Sp hvis alle innstrammingene skal bli videreført som i dag.

Men i likhet med AP, vil heller ikke Sp gi noen garanti.

- Vi kan ikke gi noen blankofullmakt før vi har gått inn i saken. Det må såklart gjøres en ny, ordentlig vurdering av forslagene som vi nå skal behandle, men prinsipielt har ikke Sp noen umiddelbar plan om å endre kurs i innvandringspolitikk, sier innvandringspolitisk talskvinne Heidi Greni i Sp.

Vil ha instruksjonsmyndighet
Høsten 2015 fikk utlendingsmyndighetene større muligheter til å nekte å behandle en asylsøknad i tilfeller hvor asylsøkerne allerede hadde hatt opphold i et trygt tredjeland hvor de ikke var forfulgt.

Det gjelder uavhengig av om asylsøkeren kan få asyl i dette landet, og er ett av tiltakene som nå foreslås videreført.

Departementet vil dessuten beholde muligheten til å internere folk i slike tilfeller.

Høsten 2015 åpnet disse to innstrammingene for at asylsøkere som kom til Norge via Russland ikke fikk reell behandling av asøknadene sine, og kunne pågripes av politiet på Storskog i påvente av retur til Russland.

Departementet ønsker også fortsatt makt til å instruere Utlendingsnemnda (UNE) om skjønnsutøvelse og lovtolkning i saker etter utlendingsloven.

Omdiskutert

Sistnevnte er særlig omdiskutert, og innebærer at regjeringen kan styre UNE direkte gjennom instrukser, i stedet for gjennom lover og forskrifter.

I proposisjonen går det fram at de fleste høringsinstansene har protestert mot å gi regjeringen en slik makt over UNE, blant annet fordi det kan utfordre rettssikkerheten til asylsøkerne.

KrF stemte i mot forslaget i 2015, og vil heller ikke garantere støtte til verken den eller de øvrige innstrammingene nå:

- Vi mente, og mener fremdeles, at for å sikre UNEs uavhengighet som klageorgan, skal regjeringen ikke kunne instruere UNE. I tillegg var det viktig for oss at vi fikk gjennomslag for at endringene som ble vedtatt skulle være midlertidige, fordi det var en midlertidig uavklart situasjon. Vi har ikke tatt stilling til alle forslagene på nytt nå, så hvorvidt vi kommer til å stemme for noen forslag må vi komme tilbake til, sier innvandringspolitisk talsperson Torhild Bransdal i KrF i en epost til Dagbladet.

Forventer støtte

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp), mener det er viktig at innstrammingene videreføres selv om asylankomstene er lave nå.

- Vi har en høyst usikker internasjonal situasjon, og det var ingen som forutså asylstrømmen til Norge i 2015, da det kom over 31 000 asylsøkere. Det er helt nødvendig å sørge for at vi har de verktøyene vi trenger om vi skal sørge for trygg styring og stø kurs. Det er i rolige tider det er best å forberede seg på det man ikke forventer skal skje. Det er beredskap i praksis, skriver statsråden i en epost til Dagbladet.

Hun understreker at situasjonen framover fortsatt er usikker, og at norske myndigheter vet lite om hvor lenge asyltilstrømningen vil holde seg lav.

- Jeg forventer at Arbeiderpartiet og Senterpartiet nå ser behovet for å ha stø kurs i innvandringspolitikken. Forrige periode var preget av mye vingling. Både Ap og Sp støttet forslagene i forbindelse med den ekstremt store asyltilstrømningen til Norge, og forsto den gang nødvendigheten av å ha et regelverk som er tilpasset den situasjonen vi sto i, skriver Listhaug.

Hun understreker at det er viktig med forutsigbarhet og stabilitet i innvandringspolitikken.

- Jeg håper at Ap i denne perioden finner tilbake til en klar retning i asyl- og innvandringspolitikken som danner grunnlaget for stø kurs og en streng og bærekraftig innvandringspolitikk. På dette politikkområdet er forutsigbarhet helt nødvendig fordi signal er så viktig, avslutter hun.