Skilsmisse i Kristiansand

Vil ikke lytte til Kristiansand

Kommunalministeren bekrefter overfor Dagbladet: Det er innbyggerne i Søgne og Songdalen - og bare i Søgne og Songdalen - som skal avgjøre framtida til storkommunen Kristiansand. En eventuell folkeavstemning i hele Kristiansand påvirker ikke utfallet av prosessen.

KLAR I SIN DOM: Kristiansand må gjerne ha folkeavstemning, men den påvirker ikke utfallet av skilsmissen i Søgne og Songdalen, forteller Sigbjørn Gjelsvik til Dagbladet. Foto: Lise Åserud / NTB
KLAR I SIN DOM: Kristiansand må gjerne ha folkeavstemning, men den påvirker ikke utfallet av skilsmissen i Søgne og Songdalen, forteller Sigbjørn Gjelsvik til Dagbladet. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) bekrefter nyheten overfor Dagbladet tirsdag kveld.

- Det er innbyggerne i Søgne og Songdalen vi er interessert i å høre hva synes om tvangssammenslåingen de ble utsatt for, sier han.

- Regjeringen vil lytte til dem, uansett hva resultatet av folkeavstemningen måtte være, forteller Gjelsvik videre.

Folkeavstemning x 2

Det ble i dag skrevet at Kristiansand kommune kontrer regjeringens ønske om folkeavstemning i Søgne og Songdalen ved å flørte med tanken om en folkeavstemning i hele Kristiansand.

I et slikt scenario er det nær utenkelig med noe annet utfall enn at Søgne og Songdalen forblir i storkommunen, selv om innbyggerne i de gamle kommunene måtte mene noe annet.

- Hva innbyggerne i Kristiansand måtte mene i en folkeavstemning, er ikke relevant for prosessen videre?

- Det stemmer. Det er innbyggerne i Søgne og Songdalen vi vil lytte til, ikke i Kristiansand som helhet, sier Gjelsvik.

- Dere lytter bare til Søgne og Songdalen?

- I spørsmål om oppløsning, ja. De er mindre områder, og har neppe flertallet i hele Kristiansand bak seg. Slik er det i ekteskap også - dersom en part vil ut, selv om den er svakere, så skal man få viljen sin. Hele poenget med denne prosessen er å lytte til folket i Søgne og Songdalen, sier Gjelsvik.

Trygg på flertall i Stortinget

Han legger til at Kristiansand står fritt til å gjennomføre i hele kommunen, men at regjeringen uansett vil forholde seg til resultatene i de to gamle nabokommunene i vest.

Gangen i saken blir slik, forklarer Gjelsvik: Etter folkeavstemning i 2023 går saken først til kommunestyret i Kristiansand. Flertallet der er i dag imot oppløsning. Skulle de ikke følge resultatet av folkeavstemningen neste år, kommer regjeringen på banen.

- Da går saken til Stortinget, og jeg har registrert at både SV og Rødt er opptatt av å lytte til lokaldemokratiet. Jeg er trygg på at vi vil få flertall i Stortinget i så fall. Men jeg håper jo ikke det blir slik. Jeg håper kommunestyret i Kristiansand vil lytte til innbyggerne i Søgne og Songdalen, uansett hva de måtte konkludere med i folkeavstemningen, sier Gjelsvik.

Støre: - Blir folkeavstemning

Beslutningen er tatt om å la de tidligere kommunene Søgne og Songdalen ha folkeavstemning om løsrivelse fra Kristiansand, fortalte også statsminister Jonas Gahr Støre tidligere i dag.

- Den beslutningen er tatt. Prosedyrene for det må kommunalministeren kommentere. Det er hans ansvar, sa Støre til Dagbladet.

- Så det blir folkeavstemning i Søgne og Songdalen?

- Det gjør det, sa Støre.

En SMS fra Jonas

Dagbladet omtalte i forrige uke SMS-en som gjorde ordfører Skisland trygg på at regjeringen ikke ville tillate en folkeavstemning i Søgne og Songdalen.

VG skriver i dag om hele denne utvekslingen mellom Støre og Skisland.

«Hei Jonas

Da har bystyret i Krsand vedtatt å ikke gå videre med kommunedeling. Nå håper vi saken er lagt endelig død. Dette er viktig for oss.

Jan Oddvar»

Støre svarte følgende til ordføreren på tekstmelding:

«Takk venn! Forstår beslutningen. Sp på vår kant blir nok ikke glade. Men sånn er demokratiet!»

Skisland har vært tydelig overfor både Dagbladet og VG at han oppfattet dette som at folkeavstemning ikke var aktuelt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer