Vil ikke mer

Det har stormet rundt Victor D. Normann i regjeringen. I dag gikk han av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statsminister Kjell Magne Bondevik innkalte til pressekonferanse for å fortelle at den omstridte arbeids- og administrasjonsministeren Victor D. Normann trekker seg.

Hovedpersonen selv hevder at han ville gått av et halvt år før hadde det ikke vært for all oppstandelsen rundt restaurantregninger, piano og stereoanlegg. Både Normann og statsministeren syns det var lite lurt å trekke seg midt i all turbulensen, som Normann ga VG mye av æren for..

- Han har stor faglig tyngde og vært usedvanlig kreativ i ordets gode forstand, sa statsminister Kjell Magne Bondevik om avtroppende statsråd Victor D. Normann.

Det har stormet kraftig rundt Normann i hans tid i regjeringen.

- Det er en eneste grunn til at jeg går. Er man fagmann og forsker er det begrenset hvor lenge man kan være borte uten at man mister muligheten til å komme tilbake, sa Normann.

- Han har stått oppreist gjennom de politiske stormene, sa Bondevik til Normann.

Morten Andreas Meyer tar over som arbeids- og administrasjonsminister fra Høyre. Han er tidligere statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet.

Han ville også ta en pause fra politikken, men klarte bare å holde seg unna i 5 uker fortalte han på pressekonferansen.

Meyer er født i 1959. Han kom till kommunaldepartemenet fra jobben som varaordfører i Hamar. Han har blant annet leder statssekretærutvalget som var ansvarlige for storbymeldingen.

Meyer tjente 715.000 kroner i 2001. Men da han begynte som statssekretær året etter, hadde han bare en skattbar inntekt på 403.000 kroner.

Morten Andreas Meyer

  • Morten Andreas Meyer (H) er 45 år gammel. Fra oktober 2001 til oktober 2003 var han statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet.
  • Meyer har vært medlem av kommunestyret og formannskapet i Hamar, og var varaordfører i kommunen fram til han ble utnevnt til statssekretær.
  • Meyer har drevet egen konsulentvirksomhet og var i en kortere periode innleid som daglig leder av Morgenlandet AS, et selskap for næringsutvikling i Oppland og Hedmark. Han kom fra en stilling som seniorrådgiver i konsulentselskapet KPMG.
  • Morten Andreas Meyer er gift og har to barn.

  • Her kan du lese mye mer om bråket rundt Norman

Høstet storm

Arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman (H) ble utsatt for et massivt press fra norske medier og stortingskolleger i fjor høst, etter at stadig mer ble kjent om ekstravagante middager og forbruk på skattebetalernes regning.

Sentralt i oppslagene og kritikken var dyre representasjonsmiddager - inkludert en rådyr flaske Chablis, et piano og et stereoanlegg fra Bang & Olufsen som statsråden fikk ha i leiligheten sin på skattebetalernes regning, samt en rekke flyturer hvor statsråden ikke hadde benyttet det billigste alternativet - til tross for at han selv hadde pålagt sine ansatte nettopp det.

Kritikken mot statsråden var så krass at Norman så seg nødt til å innkalle til en pressekonferanse 21. november i fjor. Rett etter klokka 9 kom det ut en melding om pressekonferanse klokka 11 samme dag. Nyheten skapte full forvirring i Arbeids- og administrasjonsdepartementet, hvor mange trodde at Norman skulle gå av. Det samme trodde et betydelig antall blant pressekorpset som møtte i rekordstort antall på pressekonferansen.

Stormen rundt Norman ga seg på langt nær etter pressekonferansen. Både LO og ansatte i Statskonsult var i løpet av høsten i harnisk, etter at statsråden blant annet ville åpne for økt bruk av midlertidige ansettelser og omdanne Statskonsult til aksjeselskap.

Stortingets kommunalkomité slo i desember fast at at Victor Norman hadde villedet Stortinget i Statskonsult-saken, hvor Statskonsult ble omdannet til aksjeselskap, og refset ham for det.

Normans politikerkolleger ga seg heller ikke så lett. Arbeids- og administrasjonsministeren hadde overskredet representasjons- og bevilgningsreglementet med 147.636 kroner, beregnet Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen, da stormen raste som verst. Statsråd Norman hadde imidlertid laget sine egne lister, der han kom til at han skulle tilbakebetale 13.000 kroner.

Drittpakke?

Mange av Normans støttespillere mener at det neppe kunne være noe tilfeldighet at så mye kritikk og negative opplysninger dukket opp i mediene i løpet av kort tid. Begrepet «drittpakke» har blitt brukt som betegnelse, om det mange har ment var en systematisk svertekampanje mot statsråd Norman. Også direktør i pr- og medieselskapet Clear Channel, Toivo Møller-Pettersen, mente at Norman hadde blitt offer for en såkalt drittpakke.

- Jeg har jobbet i medie- og pr-bransjen i mange år, og er ikke i tvil om at det er blitt plantet en såkalt «drittpakke» om Normann i avisene, sa han til Bergens Tidende for noen måneder siden.

Arbeids- og administrasjonsministeren inntok flere kontroversielle standpunkter i viktige saker, og fikk mange fiender på kort tid i norsk toppolitikk. Hans partifeller og støttespillere omtaler ham som en drivende dyktig og uredd politiker.

TREKKER SEG: Victor D. Normann vil tilbake til handelshøyskolen i Bergen. Han kunngjorde sin avgang på en pressekonferanse i ettermiddag.
ERSTATTER: Morten Andreas Meyer har vært statssekretær for Erna Solberg i to år.