Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke miste flere venner

KVINNHERAD (Dagbladet): Fredag kveld mistet to unge gutter livet i en bilulykke i den lille bygda Uskedalen. I gjennomsnitt har det på 90-tallet skjedd en dødsulykke i året på riksvei 48 gjennom Kvinnherad i Sunnhordland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste som er omkommet er unge menn rundt 20 år. De to siste var Torbjørn Vivelid (20) og Hans Tore Myklebust (22).

- Nå må det være nok. Vi klarer ikke å miste flere av guttene våre. I løpet av et år har vi tapt fire fra samme gjeng. Det vil visst ikke ta slutt, sier de fem jentene Dagbladet møtte i Uskedalen i går.

De kjenner ikke årsaken til den siste ulykken mellom Utåker og Sandvoll, men de vet at to av deres nære venner omkom, at en ligger alvorlig skadd på Haukeland sykehus og at ytterligere to unge menn ble påført skader. Nå er de mest opptatt av å støtte hverandre og de nærmeste pårørende.

Takker politiet

Politiet kom til dem fredag kveld, hjemme hos en venn på Sandvoll hvor ungdommene samlet seg.

- Det var en betjent i sivil som kom for å fortelle oss hva som hadde skjedd. Politiet har vært fantastisk flinke med oss. De kjente oss igjen fra forrige gang vi ble rammet og tapte en av våre nærmeste, forteller jentene.

Kokkelærling Jan Inge Merkesdal (20) på Uskedalen Kro og Vertshus kjenner de siste som ble rammet i bilulykken mellom Utåker og Sandvoll. De siste dagene har det vært stille på kroa. Folk i bygda har tatt ulykken tungt.

- Vi får håpe at vi alle lærer noe av alle ulykkene som har rammet oss, men jeg er redd det ikke går lang tid før noen lar seg friste til å kjøre fort igjen, inkludert meg selv, sier Merkesdal.

Trøst

Lørdag kveld ble det på kort varsel invitert til en samling i ungdomshuset i Uskedalen. 60 mennesker fant veien dit for å finne trøst og snakke ut om det tragiske som hadde skjedd. I går var kirken åpen for dem som ville ha en stille stund der.

Lensmann Jan Fosse sier at det generelt gjøres mye for å få redusert farten på veiene i distriktet.

- Vi gjennomfører hyppige fartskontroller og tar førerkortet fra dem som blir tatt. Det vil vi fortsette med. Våre målinger viser at vi har fått farten noe ned, men det har tydeligvis ikke virket godt nok, sier han.

Unngår kontrollene

Jentene sier at alle vet når politiet er ute for å kontrollere.

- De politiet gjerne vil fakke har da parkert bilene sine. Jungeltelegrafen går med én gang. Vi vet når og hvor fartskontrollene blir gjennomført. Etter ulykkene reduserer mange farten et par uker, men så er det glemt. Når det er mange i bilene blir det ofte oppmuntret til stor fart for å sette rekorder. Vi har mange krappe svinger og smale veier. Det kan kanskje være noe av forklaringen på at vi har fått så mange ulykker her, forteller de.

Ungdommene har et sted de kaller for stripa, ikke langt fra der den siste ulykken skjedde. Der settes det stadig fartskontroller, og det skal ikke være uvanlig at speedometeret kommer opp i 200 kilometer i timen.