Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke møte Anders Behring Breivik

Men Marit Christensen ville vurdert en henvendelse fra terroristen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Journalist-veteran og forfatter Marit Christensen lanserte i dag boka «Moren» som handler om Wenche Behring Breivik, massemorderens mor.

Hun døde 22. mars i år og hennes siste ønske var, ifølge advokatene som representerer henne i dag, at boka aldri skulle publiseres. Marit Christensen sier hun er overbevist om at det motsatte er tilfellet.

Hun mener samfunnsoppdraget og ytringsfriheten må gå foran personen Wenche Behring Breivik. Christensen mener hun fikk beskjed om å sluttføre prosjektet alene og ikke i et samarbeid med Wenche Behring Breivik. Deres siste samtale var 4. mars i år.

Ifølge Christensen hadde de tett kontakt i 11 måneder.

- Hun sa til meg at jeg ble hennes venn og redning. Jeg forholdt meg profesjonell, sa Marit Christensen om forholdet under pressekonferansen i dag.

Vil ikke møte terroristen Selv om hun hadde lange og detaljerte samtaler med Wenche Behring Breivik, ønsker hun ikke samtaler med sønnen, terroristen Anders Behring Breivik.

- Nei! Hvorfor skulle jeg det? Denne boka er Wenches historie. Det var så vanskelig å finne en litterær form med denne boka så jeg ville ikke vanskeliggjøre det med å dra inn flere kilder også.

Hva om du hadde fått en lignende henvendelse fra Anders Behring Breivik som den du fikk av hans mor?

- Da ville jeg nok brukt enda lengre tid på å vurdere det.

Du begrunner boka med at samfunnsoppdraget i forbindelse med 22. juli-saken må gå foran personen Wenche Behring Breivik. Det gjelder vel terroristen også?

- Jo, men han har fått utgi seg selv på så mange måter. Jeg ser ikke det samme behovet for å la han få uttrykke seg, sier Christensen til Dagbladet.

Ulik oppfatning Christensen har fått sterk kritikk for boka og arbeidet med den allerede før den nådde bokhandlerne i dag. Advokat Hans Marius Graasvold representerer avdøde Wenche Behring Breivik og fulgte dagens pressekonferanse i Aschehougs lokaler.

Han var ikke enig i forlaget og Christensens framstilling av uenighetene:

- Vi har en ganske ulik oppfatning av hvordan kontakten mellom de to var i den siste perioden før Wenche Behring Breivik døde.

Graasvold forteller at han ble kontaktet av Breivik fordi hun ønsket å hindre at boka og mye av informasjonen hun hadde delt med Marit Christensen be offentlig.

Han sier han reagerer veldig på det han kaller antydninger fra Christensen om at advokatene utsatte Breivik for en type overgrep.

- Mitt oppdrag har vært å ivareta hennes interesser før hun døde, og ble også bedt ettertrykkelig om å ivareta hennes interesser etter hun døde hvis det var nødvendig.

- Vinglete Marit Christensen sier til Dagbladet at hun oppfattet Wenche Behring Breivik som usikker og veldig vinglete.

- En dag var det ja, en annen dag var det nei. Her tror jeg advokatene hennes, Kagge forlag og Åsne Seierstad har kommet ut for den samme omskifteligheten hennes, sier Christensen.

- Hvis det var så mye fram og tilbake, tenkte du aldri på at hun kanskje burde beskyttes mot seg selv?

- Det var så mange ja-er at jeg ble overbevist, og mente at det var riktig.

Advokat Graasvold reagerer på at Marit Christensen bruker beskrivelsen vinglete om den avdøde Wenche Behring Breivik.

- Hun snakker her om en alvorlig syk person, et mennesker som visste at hun ikke hadde lenge igjen å leve. Det var ikke vinglete hun var, sier Graasvold til Dagbladet.

Graasvold mener Breivik var skuffet over at bokprosjektet hadde tatt en annen retning enn hun ønsket, og at dette gikk opp for henne etterhvert som samarbeidet utviklet seg.

- Nå må vi vurdere innholdet i boka. Vi er også opptatt av håndteringen av materialet. Breivik var bekymret for at dette materialet skulle flyte rundt og komme andre i hende, så at dette materialet bør sikres er noe vi vil ta opp med Christensen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling