Vil ikke oppklare tap av afghanske liv

Forsvaret vil ikke undersøke hvor mange afghanere norske soldater tok livet av i Meymaneh.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarets innrapporteringer fra angrepet mot norske soldater i Meymaneh gir ikke grunnlag for å fastslå at norske soldater tok livet av afghanere, mener Forsvaret. Trolig vil forsvaret aldri komme til bunns i saken.

Ikke en viktig sak

Forsvaret har ingen planer om å finne ut hvor mange afghanere som ble drept av norske soldater.

I en skriftlig uttalelse til Dagbladet sier Forsvarsstaben: «Forsvarsledelsen planlegger derfor ikke å innhente ytterligere rapporter i saken.»

Årsaken til dette er i følge Forsvaret at anser «rapporten fra den norske styrkesjefen likevel å gi et tilfredsstillende bilde og redegjørelse av hendelsen.»

I uttalelsen går det også fram at Forsvaret ikke er opptatt av å finne ut hvem som skjøt hvem: «Når det i tillegg slås fast at tilfellene av rettet ild dreier seg om selvforsvar er det heller ikke avgjørende å klarlegge hvilket personell som forårsaket falne.»

Fram og tilbake

På grunn av de svært dramatiske omstendigheten mener Forsvaret at det er umulig å fastlå hvem som skjøt hvem: «I en kamphandling som dette er det ikke mulig å slå fast nøyaktig hvilket personell som forårsaket falne på motstandernes side.»

I uttalelsen tilbakeviser Forsvaret ikke Dagbladets opplysninger om at norske soldater tok livet av fire afgahnere, men Forsvaret mener ikke å ha fakta til å bekrefte Dagbladets opplysninger:

«Det at kilder hevder å ha mer detaljert informasjon om dette innebærer ikke at Forsvaret automatisk kan heve disse opplysningene over enhver tvil, og slå det fast som fakta i en rapport fra en uoversiktlig kampsituasjon.»

Tidligere utenriksminister Jan Peteren (H) mener alle fakta må på bordet: -  Det er problematisk hvis spørsmålet forblir uavklart. Alle vil være tjent med at man får tak i faktum, sier Petersen som imidlertid mener det kan bli vanskelig å komme til bunns i saken. - Forsvaret er tjent med det, departementet er tjent med det og de som måtte han noe fortelle om hendelsen, sier Petersen.


Forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen kan verken bekrefte eller avkrefte om norske soldater tok liv i Afghanistan:

Hun mener det er vanskelig å vite om soldatenes forklaringer fra opptøyene gir hele sannheten.

Etter Dagbladets oppslag onsdag om at norske soldater tok livet av fire afghanske opprørere fastholdt forsvarsministeren i går at det ikke er lett å vite om norske soldater faktisk tok liv. Hennes statssekretær Espen Barth-Eide understreker at dette ikke kan utelukkes. Strøm-Erichsen er trygg på at hun har mottatt all relavant informasjon, og sier:

-  Jeg har tillit til at jeg har fått den informasjon som er nødvendig fra forsvarssjefen. Hun sier det er er usikkerhet knyttet til debriefing av soldater som deltok i skytingen.

-  Jeg ønsker ikke å bidra til spekulasjoner rundt dette. Jeg vil si at når man har vært i en så alvorlig situasjon, så er det mange ting som kan komme fram som ikke nødvendigvis er, ja forteller hele bildet. Jeg vil ikke si at de ikke forteller sannheten, fordi de forteller det slik som de opplevde det.

-  Vi må forholde oss til det som er etterprøvbart. I dette tilfellet ville det betydd å gjennomføre obduksjoner. Jeg ønsker ikke å bidra til spekulasjoner rundt dette, sier forsvarsministeren, som ikke er glad for Dagbladets arikkel.

-  For det første er det veldig alvorlig at du har fått høre hva som har skjedd i en debriefing.

-  Jeg vil fastholde at våre soldater handlet innefor de engasmementsregler og mandat de hadde. Det er det som er viktig. Jeg tror det hadde vært mange flere som hadde blitt drept i den situasjonen om ikke våre soldater hadde vært så godt trent, og så reflekterte som de tross alt er. Jeg skal ikke gjøre det til et problem hvis de handler innenfor de regler og det mandater de har, sier statsråden.

Hvis du bygger dette på informasjon fra en debrief, så vil jeg si at det er spesielt, ja.

«Norge et naivt land»

-  Sannheten må fram selv om det ofte er vanskelig. Det finnes ingen erstatning for sannheten, sier eks-forsvarssjef Fredrik Bull-Hansen.

-  Du kan juge på kort sikt, men ikke på lengre sikt, sier Bull-Hansen, som tror det blir svært vanskelig å komme til bunns i hvem som skjøt hvem i Meymaneh. Han mener det er noe fundamentalt galt med debatten i Norge om væpnet innsats i utlandet.

-   allminnelighet er det ikke alltid politisk forstått at norske soldater er i krig. Vi vil bidra til fred i dette krigsherjede landet. Konsekvensene av det er å påtvinge vår vilje med vold mot andre, sier Bull-Hansen.

-  Det er en stor grad av naivisme i Norge. Vi må vel sies å være et sympatisk og naivt land, sier han.

-  Hvis man standig blir overrasket burde det gi grunn til litt ettertanke. Debatten i Norge er ikke altid reel i forhold til virkeligheten, og det har konskvenser.

FORSVARER SOLDATENE: - Jeg tror det hadde vært mange flere som hadde blitt drept i den situasjonen om ikke våre soldater hadde vært så godt trent, og så reflekterte som de tross alt er, sier forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen.
- Norge et naivt land: Eks-forsvarssjef Fredrik Bull-Hansen mener det er en stor grad av nivisme i Norge.