Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke samarbeide

Norges Røde Kors vil ikke samordne hjelpearbeidet med de andre norske giverorganisasjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) - For oss er det mest hensiktsmessig å stå alene. Det føler jeg de andre organisasjonene forstår og respekterer, sier Jonas Gahr Støre, generalsekretær i Norges Røde Kors.

I uka etter den omfattende katastrofen i Sørøst-Asia har nordmenn forholdt seg til et titalls givernummer. Etter at Norsk Folkehjelp, Kirkens Nødhjelp, Flyktningerådet og Redd Barna opprettet det felles kontonummeret 80 har de fått inn fem millioner på et døgn.

Fortsatt opererer organisjoner som Strømme-stiftelsen, Plan Norge, Leger uten grenser og Norges Røde Kors på egen hånd.

- Ville ikke nordmenns bidrag blitt kanalisert mer effektivt om alle organisasjonene samordnet hjelpen?

- Nei, det er ikke dekning for å si det. 300 000 mennsker har ringt hjelpetelefonen vår og gitt 130 millioner kroner. Jeg tror ikke nordmenn har noe problem med å skille mellom de ulike organisasjonene, sier Gahr Støre.

Identitet

Gahr Støre tror nordmenn har behov for å vite hvilken organisasjon de gir til, fordi de har forskjellig forhold til de ulike organisasjonene.

- Noen har vært fadder gjennom en og ønsker å gi til denne. Andre vil gi penger gjennom en religiøs organisasjon. Identiteten til de ulike organisasjonene er forskjellige, sier Gahr Støre.

- Handler det også om at hver enkelt organisasjon har behov for å profilere seg?- Samordning er bra når vi trenger samordning. Under jordskjelvkatastrofen i Bam i fjor samarbeidet vi med Kirkens Nødhjelp fordi vi hadde lik innfallsvinkel. Denne gangen er Røde Kors den eneste organisasjonen som er tilstede i de ti landene og det er naturlig for oss å stå alene.

Må diskutere

De fire store ville ideelt sett hatt med Norges Røde Kors på laget, men respekterer at organisasjonen velger å stå alene.

- Men jeg tror vi bør sette oss ned og diskutere hvordan vi skal håndtere samordningen når en katastrofe oppstår,

Raymond Johansen, Generalsekretær i Flyktningerådet

. Han innser at det kan virke forvirrende for giverne med så mange kontonummer.

- I England har de ett kontonummer som alle bruker når krisen inntreffer. Det kan være noe å vurdere for oss også, sier Johansen. 

Flodbølgen i Sørøstasia har uansett utløst en historisk giverglede blant nordmenn. Ifølge VG har vi gitt 172 millioner kroner bare i løpet av fem dager. Dette er ny rekord for en spontan innsamlingsaksjon.

STÅR ALENE: Jonas Gahr Støre mener nordmenn klarer å skille mellom de ulike organisasjonene. Han tror ikke nødvendigvis hjelpen ville blitt mer effektiv om alle hadde gått sammen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media