Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hordaland vedtatt nedlagt

Vil ikke savne Hordaland

Bergenser og skuespiller Bjarte Hjelmeland mener fylket har alt å vinne på å slå seg sammen med Sogn og Fjordane.

«HOVEDSTAD»: Bergen vil bli den dominerende byen i den nye vestlandsregionen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
«HOVEDSTAD»: Bergen vil bli den dominerende byen i den nye vestlandsregionen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går vedtok Hordaland fylkesting å slå sammen fylket med Sogn og Fjordane i en ny vestlandsregion, i tråd med regjeringens ønske om ca. ti regioner i stedet for dagens 19 fylker. Fra før har fylkestinget i Sogn og Fjordane gjort det samme.

Flertallet var knapt, hovedsakelig fordi Rogaland ikke vil være med i den nye stor-regionen. Hordaland Høyre har varslet omkamp om dette, og til sjuende og sist er det Stortinget som avgjør spørsmålet.

Fremdeles bergenser

BERGENSER: Bjarte Hjelmeland har slått seg ned i Grimstad, men føler fremdeles sterk tilknytning til Bergen. Foto: Geir Dokken / Dagbladet
BERGENSER: Bjarte Hjelmeland har slått seg ned i Grimstad, men føler fremdeles sterk tilknytning til Bergen. Foto: Geir Dokken / Dagbladet Vis mer

Skuespiller Bjarte Hjelmeland har for lengst flyttet fra Bergen og bor nå i Grimstad - men føler seg fremdeles veldig tett knyttet til byen, og er tilbake i hansabyen da Dagbladet ringer. Han er veldig positiv til vedtaket.

- Jeg tror vi har alt å vinne på å knytte Hordaland og Sogn og Fjordane tettere sammen som én region på Vestlandet. De kulturelle og språklige båndene mellom de to fylkene er sterke, sier skuespilleren.

Hjelmeland sier han gjerne også skulle hatt med Rogaland også, og kanskje Møre og Romsdal, i den nye stor-regionen.

- Da ville vi fått et sterkt nynorskbasert fellesskap, sier han.

Kystkultur-identitet

Skuespilleren sier han ikke ser på det som et følelsesmessig tap, skulle Hordaland opphøre som fylke og navn.

- Jeg er ikke redd for denne typen endring. Regionen «Vestlandet» vil stå sterkere på landsbasis, og jeg ønsker en sterkere opplevelse av identiteten som bygger på det kystkulturelle. Og nynorsken er en viktig bestanddel.

- Er det ikke litt paradoksalt at du som bergenser synes det?

- Nei da. Selv om bergensk jo er influert av dansk og riksmål, ligger nynorsken i bunnen også her. Identitetsopplevelsen springer ut av det nynorske.

«Stavanger er fisefine på det og vil ha bokmål som administrasjonsspråk - noe vi i Bergen ikke har det minste imot.» Frank Aarebrot, valgforsker

Hjelmeland understreker også at Bergen er nært knyttet til Sogn og Fjordane gjennom handels- og turistnæringen.

- By og land avhenger av hverandre; hva ville Bergen vært uten fjordturene? Turistene kommer inn til Bergen, og så skipes de videre, forklarer han.

Ønsker seg Ålesund og Haugesund

Valgforsker Frank Aarebrot støtter også en sammenslåing av fylkene. Men han er opptatt av geografisk balanse, og ønsker at også Haugaland (område både i Hordaland og Rogaland) og Sunnmøre var med.

- Da ville vi fått to sentrale og ressurssterke byer - Ålesund og Haugesund - i nord og sør. Dette ville skapt en balanse i forhold til Bergen i midten; de som bor lengst unna trenger et talerør, og Måløy (nord i Sogn og Fjordane) er ikke sentralt nok, sier han.

Aarebrot påpeker at sterke krefter i Haugaland ønsker å slutte seg til den nye stor-regionen, i motsetning til Stavanger.

- Stavanger og Jæren kan være for seg - kanskje de kan gå til Agder? Med Stavanger i vestlandsregionen blir det verre balansemessig for Ålesund, sier han.

Nynorsk OK i Bergen

- Dessuten deler Haugaland og Sunnmøre det nynorske fellesskapet, i Haugesund snakker de jo en slags sunnhordlandsk. Stavanger er fisefine på det og vil ha bokmål som administrasjonsspråk - noe vi i Bergen ikke har det minste imot.

Aarebrot sikter til at byrådet i Bergen i fjor høst gikk inn for nynorsk som administrasjonsspråk i den nye vestlandsregionen.

Valgforskeren mener en sterk vestlandsregion må lene seg på den såkalte California-modellen - med flere betydelige bysentra og likeverdige høyskole-/universitetsbyer spredt utover - framfor den franske modellen, som han mener vi har på Østlandet.

- NYNORSK FELLESSKAP: Valgforsker Frank Aarebrot understreker betydningen av det nynorske fellesskapet i hele den nye stor-regionen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
- NYNORSK FELLESSKAP: Valgforsker Frank Aarebrot understreker betydningen av det nynorske fellesskapet i hele den nye stor-regionen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

- I Frankrike vil alle til Paris. På Østlandet har vi Oslo pluss en rekke sovebyer, forklarer han.

- Vinn-vinn for Sogn og Fjordane

Som Hjelmeland vektlegger Aarebrot det språklige og kulturelle fellesskapet i den planlagte stor-regionen, og minner om at fylkene er en relativt ny oppfinnelse; de gamle fogderiene (Sunnmøre, Hardanger, Ryfylke, etc.) er en mer formålstjenlig inndeling av distrikter.

- Dialektene på hver side av grensen mellom Hordaland og Sogn og Fjordane er jo tilnærmet lik, sier han.

Aarebrot ser videre et stort potensial for en region med til sammen 1,3 millioner innbyggere, med tanke på arbeidskraft og utvikling av kystnæringene.

- Det er en vinn-vinn-situasjon for Sogn og Fjordane; mislykket politikk har gjort at folk har trukket inn i fjordene. Med den nye regionen kan vi få en rekke livskraftige sentra langs kysten, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling