Ambassadøren kalt inn på teppet

Vil ikke selge nye våpen til Tyrkia

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier Norge ikke vil behandle nye søknader om eksport av forsvarsmateriell til Tyrkia.

STOPP: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er bekymret for situasjonen i Syria og stopper behandlingen av nye søknader om eksportlisens for forsvarsmateriell.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STOPP: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er bekymret for situasjonen i Syria og stopper behandlingen av nye søknader om eksportlisens for forsvarsmateriell. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Ettersom situasjonen er uoversiktlig og endrer seg raskt, vil Utenriksdepartementet – som et føre-var tiltak – ikke behandle nye søknader om eksportlisens for forsvarsmateriell og flerbruksvarer til militær bruk til Tyrkia inntil videre, sier Søreide i en uttalelse.

- Vi gjennomgår nå også alle gyldige lisenser for eksport av forsvarsmateriell og flerbruksvarer til militær bruk i Tyrkia, fortsetter hun.

På teppet

Søreide sier Norges syn ble gjort klart for Tyrkias ambassadør på et møte i Utenriksdepartementet i dag.

- Vi følger situasjonen med dyp bekymring og gjentar vår tydelige oppfordring om at Tyrkia må avslutte militæroperasjonen samt må respektere folkeretten, sier utenriksministeren.

- Vi er spesielt bekymret for den humanitære situasjonen for sivilbefolkningen. Vi følger også med på hvordan dette påvirker den humanitære situasjonen i Al-hol-leiren, fortsetter hun.

Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt som leder Stortingets utenrikskomite, mener Norge bør se til Danmark.

- Det er viktig at Norge gir Tyrkia en klar beskjed innenfor rammen av NATO-forpliktelsene. Jeg mener utenriksministeren bør være like tydelig i sin kritikk som den danske utenriksministeren og ta dette opp i NATO, sier hun.

Får kjeft

Utenriksministeren har ellers måttet tåle kraftig kritikk fra Stortinget etter Tyrkias angrep. SV-leder Audun Lysbakken har krevd at regjeringen skjerper tonen overfor Tyrkia og umiddelbart stanser all eksport av forsvarsmateriell.

KONFLIKT: Tyrkia er Nato-medlem, og mange lurer på hvordan alliansen vil forholde seg med tanke på Tyrkias militæroperasjon i Syria. Video: Nato Vis mer

- Den norske responsen overfor Tyrkia har vært pinlig og passiv. Regjeringen hadde brukt langt sterkere ord i møte med andre land som hadde gjort det Erdogan nå gjør, sa Lysbakken til Dagbladet tidligere i dag.

Nå er tonen noe mildere:

- Dette er et riktig og viktig steg fra regjeringen. Vi er glad de lytter. Samtidig etterlyser vi fortsatt en kraftigere protest fra Norges regjering. Vi mener dette bør gjelde også for alle allerede inngåtte lisenser, sier Lysbakken.

Ber om svar

I 2018 eksporterte Norge såkalt A-materiell for 37 millioner kroner til Tyrkia og 3,9 millioner kroner i B-materiell. A-materiell omfatter blant annet våpen, ammunisjon, mens B-kategorien omfatter andre forsvarsrelaterte varer, såkalte ikke-dødelige varer.

- I kroner og øre er det ikke snakk om så mye, men uansett er det viktig å forhindre at materiell fra Norge blir brukt i krig, sier Lysbakken.

SV har stilt et skriftlig spørsmål om saken, der regjeringen bes svare på hva Norge konkret har eksportert til Tyrkia av forsvarsmateriell, også i 2019.

Frykter tre katastrofer

Ifølge Lysbakken kan verden nå stå overfor tre katastrofer:

- For det første vil det bli ny krig i Syria idet deler av landet er på vei inn i en slags fred. Og det vil kunne bli en ny flyktningkatastrofe når Erdogan skal sende 2 millioner flyktninger tilbake og inn i Syria. For det tredje vil tusenvis av IS-krigere som kurdiske styrker nå har kontroll på, kunne slippe løs.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes frykter at konsekvensen av militæroffensiven skal bli etnisk rensing av kurdere. Han har følgende å si om regjeringens nye linje overfor Tyrkia:

- Dette er et steg i riktig retning, men langt fra nok. Nå er det viktig at regjeringen viser at den mener alvor og stanser den pågående eksporten av krigsmateriell til Tyrkia.

- Vi har ingen garantier for at ikke norsk krigsmateriell er brukt i de tyrkiske angrepene som allerede har drept flere sivile og som kan styrke IS, fortsetter Moxnes.

Han sier beslutningen åpner for at Norge kan fortsette å levere krigsutstyr til Tyrkia i lang tid framover.

- Regjeringa må avbryte alle leveranser nå, slik at Norge ikke fortsetter å fore den tyrkiske krigsmaskinen, krever Rødt-lederen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer