Ambassadøren kalt inn på teppet

Vil ikke selge nye våpen til Tyrkia

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier Norge ikke vil behandle nye søknader om eksport av forsvarsmateriell til Tyrkia.

STOPP: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er bekymret for situasjonen i Syria og stopper behandlingen av nye søknader om eksportlisens for forsvarsmateriell.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STOPP: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er bekymret for situasjonen i Syria og stopper behandlingen av nye søknader om eksportlisens for forsvarsmateriell. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Ettersom situasjonen er uoversiktlig og endrer seg raskt, vil Utenriksdepartementet – som et føre-var tiltak – ikke behandle nye søknader om eksportlisens for forsvarsmateriell og flerbruksvarer til militær bruk til Tyrkia inntil videre, sier Søreide i en uttalelse.

- Vi gjennomgår nå også alle gyldige lisenser for eksport av forsvarsmateriell og flerbruksvarer til militær bruk i Tyrkia, fortsetter hun.

På teppet

Søreide sier Norges syn ble gjort klart for Tyrkias ambassadør på et møte i Utenriksdepartementet i dag.

- Vi følger situasjonen med dyp bekymring og gjentar vår tydelige oppfordring om at Tyrkia må avslutte militæroperasjonen samt må respektere folkeretten, sier utenriksministeren.

- Vi er spesielt bekymret for den humanitære situasjonen for sivilbefolkningen. Vi følger også med på hvordan dette påvirker den humanitære situasjonen i Al-hol-leiren, fortsetter hun.

Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt som leder Stortingets utenrikskomite, mener Norge bør se til Danmark.

- Det er viktig at Norge gir Tyrkia en klar beskjed innenfor rammen av NATO-forpliktelsene. Jeg mener utenriksministeren bør være like tydelig i sin kritikk som den danske utenriksministeren og ta dette opp i NATO, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer