- Vil ikke sette et tall på hvor mange vi bør ta inn

Jonas Gahr Støre mener regjeringa må fokusere på integrering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET, OSLO (Dagbladet): Ap-leder Jonas Gahr Støre var tidlig i år ute med å gå inn for at Norge skulle ta imot 10 000 ekstra kvoteflyktniger fra Syria i år og neste år. Et stortingsflertall kom til slutt fram til et vedtak om 8000 kvoteflyktninger over tre år.

- Nå står jeg ved den avtalen, og vi må samle oss om å gjennomføre den. Dette er snakk om kvoteflyktninger som trolig aldri kan returnere. Det store tallet vi nå må forholde oss til er asylsøkere som kommer til Norge, sa Gahr Støre til DBTV tidligere denne uka.

Onsdag gjestet han nok en gang DBTVs livesending fra Valgboden, der han utdypet Arbeiderpartiets ståsted i asyldebatten.

- Avhenger av integrering Tyskland sa tirsdag at de er i stand til å ta imot 500 000 flyktninger hvert år. Antall asylsøkere til Norge øker allerede og kommer også til fortsette å øke i tida framover.

- Gitt at de har rett på beskyttelse, hvor mange bør Norge ta imot?

- Jeg mener at folks oppfatning av asylsøkere avhenger av integrering, og det må regjeringen lykkes med. Jeg vil ikke sette tall på hvor mange vi burde ta inn. Det skulle bare mangle om Norge ikke tok et ansvar, sier Gahr Støre, som mener man løser denne katastrofen ved å få stoppet krigen i Syria.

- Mer penger enn narkotika
Ap-lederen sier han er spesielt bekymret over at mange av flyktningene blir utnyttet av menneskesmuglere.

- Det er menneskemuglere som tjener mer på dette enn narkotika, sier Ap-lederen, og understreker at Norge ikke kan være naive og tro at det ikke finnes de som utnytter menneskene som er på flukt.

Tidligere denne uka sa Gahr støre at det ikke nå er et fundamentalt skille fra i vår, med tanke på kvoteflyktninger.

- Den fundamentale endringen er med asylsøkerne som kommer over havet, som vi nå må ta vårt ansvar og hjelpe, understreket han.

- Må ha et bedre mottaksapparat Partilederen mener Norge må se på hvordan vi organiserer mottaksapparatet vårt.

- UDI snakker om prognose på 14 til 16,000 asylsøkere, og mange av disse vil ha god grunn til å få asyl. Det debatten handler om nå, er hvordan vi kan få til et mottaksapparat for å ta imot disse på en verdig måte, sa Gahr Støre, og la til:

- Og så må vi ha på plass rekken av de mer kjente tiltakene. Kommunene skal kunne ta imot både disse asylsøkerne, og de som allerede sitter i kø. Videre kommer språkopplæring, sysselsetting, skolegang og idrett.

- Ikke streit om du stemmer Ap Tirsdag kom resultatet fra skolevalgene, der Ap gjorde sitt beste skolevalg noen sinne og fikk 31,9 prosent av elev-stemmene.

- Er ungdommen blitt streitere?, spurte Dagbladets Marie Simonsen.

- Du er ikke streit om du stemmer Arbeiderpartiet. Vi har gått over 30 prosent, og det har aldri skjedd før, sier Jonas Gahr Støre, som kan glede seg over at Ap i går vant skolevalget med 31,9 prosent.

- Det er en utrolig inpirasjon. Dette er kanskje den viktigste meningsmålingen som har kommet til nå, sier Ap-lederen.

Du kan også følge med på det som skjer foran og bak kameraet i boden i vårt live-studio på nett.

Om du ønsker å delta i debatten, bruk emneknaggen #dbvalg15 på twitter.