TAUS: USAs president, Barack Obama, vil foreløpig ikke røpe hvor mye han faktisk visste om overvåkingen av mobiltelefonen til Tysklands forbundskansler, Angela Merkel. Foto:REUTERS/Kevin Lamarque/Files
TAUS: USAs president, Barack Obama, vil foreløpig ikke røpe hvor mye han faktisk visste om overvåkingen av mobiltelefonen til Tysklands forbundskansler, Angela Merkel. Foto:REUTERS/Kevin Lamarque/FilesVis mer

Vil ikke si hva han visste om spionasjen

Barack Obama skjelles ut som en uvitende «tilskuer-president».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Tidligere i år hevdet Obama at han ikke visste noe om hvordan amerikanske skattemyndigheter ulovlige rettet kontroller mot høyrevridde politiske grupper før han leste om det i amerikanske medier. Han skal heller ikke ha vært informert om de skandaløse svakhetene i nettsiden som ble lansert 1. oktober som et av de viktigste redskapene i hans prestisjefylte helsereform, skriver Politico.

Søndag skrev Wall Street Journal at Obama ikke visste om National Security Agencys (NSA) mer enn ti år lange overvåkingen av 35 statsledere før det ble avdekket av en intern gjennomgang og avsluttet i sommer. Samtidig har den tyske avisa Bild am Sonntag hevdet at Obama personlig godkjente overvåkingen av Angel Merkel.

Det hvite hus er så langt svært tilbakeholdne med å fortelle hva Obama faktisk har visst.

Flere avsløringer - Jeg vil ikke gå inn på detaljer om hvordan presidenten blir briefet om ulike etterretningsoperasjoner. Det jeg kan si er at han har prioriteringer som øverstkommanderende. Han blir briefet på en jevnlig basis og han er fokusert på det som er av trusler i etterretningsmaterialet, sier en av Obamas nasjonale sikkerhetsrådgivere, Ben Rhodes, til CBS News.

Obama er under hardt press. Merkel skal, ifølge tyske medier, ha vært sint da hun ringte direkte til Obama og krevde svar, men det stopper ikke der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dokumenter lekket til spanske medier fra amerikaneren Edward Snowden hevder at NSA overvåket 60 millioner telefonsamtaler i Spania mellom desember 2012 og tidlig i 2013.

Ifølge det tyske magasinet Der Spiegel skal Snowden-dokumenter også vise at NSA snoket i eposten til Mexicos president for tre år siden. Også norske mål skal ha blitt rammet av den amerikanske overvåkingen, ifølge dokumenter Snowden skal ha gitt til Guardian-journalisten Glenn Greenwald.

Kilder sier til nyhetsbyrået AP at USA vurderer å kutte ut overvåking av statslederne i allierte land, men at ingen endelig beslutning er tatt ennå.

- Et stort problem På hjemmebane vokser kritikken mot Obama på mange hold.

LEKKET: Den tidligere CIA-ansatte Edward Snowden har lekket store mengder med dokumenter om etterretningsaktiviteten til National Security Agency. Foto: AFP PHOTO / THE GUARDIAN
LEKKET: Den tidligere CIA-ansatte Edward Snowden har lekket store mengder med dokumenter om etterretningsaktiviteten til National Security Agency. Foto: AFP PHOTO / THE GUARDIAN Vis mer

- Obama er en tilskuerpresident. I forrige uke hadde ikke Obama blitt fortalt om hvor store sprekkene var i Obamacare-nettsiden. I dag visste han ikke om NSA spionerte på den tyske forbundskansleren. Vil han ta noensinne ta ansvar, og i det hele tatt bli klar over, hvordan han styrer myndighetene? sier talsperson for den republikanske nasjonalkomiteen (RNC), Kirsten Kukowski, i en pressemelding.

Den svært respekterte demokratiske senatoren, Dianne Feinstein leder etterretningskomiteen i Senatet. Hun bekreftet mandag langt på vei at Obama hadde vært uvitende om overvåkingen.

- Det er min forståelse at president Obama ikke var klar over at forbundskansler Merkels kommunikasjon hadde blitt samlet inn siden 2002. Det er et stort problem, sier hun i en uttalelse.

Hun varsler at den mektige komiteen hun leder planlegger å stramme inn kontrollen med hva slags overvåking NSA foretar.

- Det hvite hus har informert meg om at innsamling om våre allierte ikke vil fortsette, noe jeg støtter. Men jeg mener Kongressen må vite nøyaktig hva vårt etterretningsapparat driver med. Derfor vil komiteen sette i gang en omfattende gjennomgang av alle etterretningsinnsamlingsprogrammer, sier Feinstein.