Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke si hvem som tok Krigskors-initiativ

Kong Harald bekreftet diskusjon med Stoltenberg for journalister på statsbesøk i Slovenia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kongen er for tida på statsbesøk i Slovenia sammen med dronning Sonja. Han innledet dagens pressekonferanse med å informere om hvorfor han han ikke delte ut Krigskorset søndag 8. mai.

- Jeg vet at det er en sak hjemme som opptar dere, sa kong Harald.

- Det jeg vil si om dette er at måten dette ble gjort på er noe statsministeren og jeg hadde blitt enige om. Det jeg kommer til å gjøre nå er å invitere de som har fått Krigskorset inn til audiens på slottet, sa han videre.

På spørsmål fra NRK om hvem som tok initiativ til løsningen, svarer kong Harald følgende:

- Det tror jeg ikke jeg vil innlegge meg på. Jeg tror jeg skal holde meg til det jeg har sagt nå, og la det være med det.

Dagbladets oppslag i dag om at kongen ble lei seg for at det ikke var ham som fikk dele ut Krigskorset til de tre Afghanistan-veteranene Trond Bolle (post mortem), Eirik Johan Kristoffersen og Jørg Lian,  har skapt voldsomme reaksjoner i og utenfor det politiske miljøet.

Dagbladet har fått telefoner fra kjente og mindre kjente landet rundt etter oppslaget. At det var statsminister Jens Stoltenberg (Ap) selv som skulle ha nektet kongen å dele ut medaljen, var noe som provoserte mange.

STRIDENS KJERNE: Det var forsvarssjef Harald Sunde som utdelte krigskorset sammen med statsminister Jens Stoltenberg på veterandagen. Her får oberst Eirik Johan Kristoffersen med sverd general Sunde Foto: Erlend Aas / Scanpix
STRIDENS KJERNE: Det var forsvarssjef Harald Sunde som utdelte krigskorset sammen med statsminister Jens Stoltenberg på veterandagen. Her får oberst Eirik Johan Kristoffersen med sverd general Sunde Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media