Vil ikke si hvilke områder de etterforsker nå

Politiet arbeider samtidig som Breivik sitter i retten.

OPPFORDRING: Forsvarsadvokat Geir Lippestad har fått oppfordringer om å få sin klient til å slutte med armhilsenen til sine meningsfeller hver morgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
OPPFORDRING: Forsvarsadvokat Geir Lippestad har fått oppfordringer om å få sin klient til å slutte med armhilsenen til sine meningsfeller hver morgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarerne til Anders Behring Breivik har spurt sin klient om han kan slutte å hilse til sine meningsfeller med armen hver morgen. I morgen får vi se om han etterkommer ønsket.

Forsvarsadvokat Geir Lippestad sier at han har fått henvendelser fra bistandsadvokatene om å henstille til Breivik om å slutte med denne hilsenen.

- Vi får se om han etterkommer vår henstillingen i morgen tidlig. Vi kan ikke pålegge han noe om det, sier Lippestad.

- Har snudd alle steiner Under pressekonferansen etter rettsmøtets slutt sa statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh at politiet har snudd alle steiner for å finne ut om Anders Behring Breivik har samarbeidet med andre personer. De har ikke funnet noen personer som skal ha hatt slik kontakt med tiltalte.

- Det er viktig for oss å vite om han har vært sammen med flere, om det finnes en organisasjon som Knights Templar, for å finne ut av den ideologien han forfekter. Derfor stiller vi mange spørsmål om det til tiltalte, sier Inga Bejer Engh.

Det synes klart at påtalemyndigheten mener det ikke finnes en organisasjon som Knights Templar, slik Breivik påstår.

Geir Lippestad sier at han tror definisjonen Breivik har gitt på en organisasjon som Knights Templar kanskje er noe pompøs, altså overdrevet.

Ikke stevnet Heller ikke  organisasjonen English Defence League ser ut for å være en spesielt interessant organisasjon for påtalemyndigheten. De har i allefall ikke stevnet noen vitner fra denne ytterliggående organisasjonen. Det har heller ikke forsvaret gjort.

- Vi kan ikke se at det finnes noen vitner fra England som kan kalles inn og som kan belyse saken mer enn vår klient, sier Lippestad.

Mer etterforskning Politiet jobber fremdeles for fullt med etterforskning mens straffesaken pågår i Oslo tingrett.

- Det pågår mer etterforskning på flere områder som berører saken, men vi kan ikke kommentere det nærmere, sier Svein Holden.

Inga Bejer Engh sier at det er en gangske intenst øvelse å eksaminere Behring Breivik, men at hun ikke er overrasket over at han ikke svarer på alle spørsmål.

Vil ikke svare - Jeg er vant med fra mange straffesaker at tiltalte ikke svarer på spørsmål. Det er ikke noe spesielt.

Forsvarerne sier at han var avvisende til mange spørsmål i dag fordi han fra dag én etter pågripelsen har nektet å svare på spørsmål om Knights Templar og konkrete personer. Han ønsker ikke å  bidra til at flere personer blir pågrepet av politiet,

Statsadvokatene vil ikke kommentere spørsmål om tiltaltes troverdighet underveis i rettsforhandlingene.

- Det vil vi gjøre i prosedyren til slutt, sier Engh.

Anders Behring Breivik har motsatt seg å gjennomføre en MR-undersøkelse. Under pressekonferansen ble det også spurt om han går på medikamenter under rettsforhandlingene, men det gjør han ikke, ifølge hans forsvarere.