Vil ikke si hvor få de er

Oslos politimester Ingelin Killengreen vil ikke kommentere eksmester Willy Hauglis beske kritikk av hovedstadens usynlige politi i gårsdagens Dagbladet. Ledelsen for Oslo-politiet vil heller ikke gå ut med hvor mange polititjenestemenn som daglig patruljerer hovedstadens gater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallet vil uansett bli feiltolket, får Dagbladet opplyst. Samtidig innrømmer politi-ledelsen at antall utegående politifolk er for lavt.

- Vi er for sjelden ute og går i gatene, sier politikonstablene Fredrik Skoglund, Morten Ingolf Johansen, Asle Meland og Marianne Jensen.

De tilbringer mesteparten av arbeidstida i bil fra det ene oppdraget til det andre.

- Når bemanningen er lav, er fotpatruljene noe av det første som blir kuttet, sier de.

I løpet av en halvtime i går ettermiddag traff Dagbladet seks politifolk før 100 meter av Karl Johan var tilbakelagt. Tydeligvis var det godt med bemanningen på politistasjonen akkurat denne dagen.

Informasjonssjef Jon Gangdal har fått klar beskjed om ikke å gå ut med noe anslagvis tall på patruljerende konstabler. Etter det Dagbladet forstår er antallet til tider så pass lavt at politiet er redd for negative reaksjoner og såkalte feiltolkninger fra publikums side.
Samtidig hevder visepolitimester Roy Henry Nilsen at antallet utegående konstabler er betydelig høyere enn det anslag Dagbladet har operert med de siste par dager, et titall tjenestemenn og ved flere anledninger enda færre.

Varierer mye

Gangdal sier til Dagbladet at dette antaller vil variere svært mye fra dag til dag.

Ifølge Gangdal er det totalt 1969 ansatte ved Oslo politidistrikt. 1450 av disse er polititjenestemenn. 400 er administrativt og sivilt ansatte, mens 100 er jurister.

- Vi har bedt om 400 nye stillinger, men så langt har vi ikke blitt hørt, sier Ingelin Killengreens høyre hånd.

Taus om Haugli

Noen kommentar til gamlemesteren Willy Hauglis kritikk av utviklingen ved politikammeret har ikke ledelsen ved kammeret.

- Vi kunne ønske oss flere folk, men med det mannskapet vi har i dag må vi først og fremst konsentrere oss om problemorientert politiarbeid. Vi har for lite folk til å drive utstrakt patruljering. Hvor mange som daglig er ute og patruljerer kan vi ikke gå ut med da dette vil variere svært mye. Generelt kan vi si at styrken er tilstrekkelig, men ikke stor nok til å gi folk den ekstra følelsen av trygghet som vi tilstreber.

Oslo-politiet sitter på nær 20 prosent av det totale politimannskap i Norge, vel 10 000 tjenestemenn, går det fram av Justisdepartementets oppgaver.

GÅR I GATENE:</B> På torsdag var det flust med politiolk i Oslo sentrum.