Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke si hvorfor Greta ikke vant

Bookmakernes favoritt Greta Thunberg mottar ikke årets fredspris. Dette ville ikke Nobelkomiteens leder kommentere.

Lederen av Den norske Nobelkomité, Berit Reiss-Andersen, ønsket ikke å kommentere Greta Thunberg på spørsmål om andre potensielle Nobelprisvinnere. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Klokka 11 annonserer Nobelkomiteen at Etiopias statsminister Abiy Ahmed får Nobels fredspris for 2019. Han får prisen for sitt arbeid med å etablere fred med nabolandet Eritrea da han tiltrådte som statsminister i 2018.

Klimaaktivist Greta Thunberg (16) var oddsfavoritt i forkant av kunngjøringen, men hun vant altså ikke.

FAVORITT: Klimaaktivist Greta Thunberg var blant favorittene. Foto: NTB Scanpix
FAVORITT: Klimaaktivist Greta Thunberg var blant favorittene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Berit Reiss-Andersen, leder for Den norske Nobelkomité, ville under pressekonferansen ikke kommentere hvorfor prisen ikke gikk til den verdenskjente 16-åringen.

- Greta Thunberg var bookmakernes overveldende favoritt. Hva har du å si til hennes tilhengere som er skuffet i dag, spør en journalist.

- På dagen vi annonserer prisen kommenterer vi ikke hvem som ikke fikk prisen og hvem som kunne fått prisen eller hvem bookmakerne spekulerte i. Så jeg har ingen kommentar til det, sier Reiss-Andersen.

UKONTROVERSIELL: Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell kaller valget av vinner som lite kontroversielt. Video: Henning Lillegård, Reporter: Mats Rønning Vis mer

- Det har vært kontrovers tidligere om priser for miljøet, sa journalisten også, og viser til Wangari Maathai som fikk fredsprisen for sin innsats for miljøet gjennom å fremme treplanting og hindre jorderosjon i Afrika i 2004, og Al Gore og FNs Klimapanel (IPCC) som fikk prisen sammen for deres kamp for miljøet i 2007.

- Er dette et initiativ du tror komiteen vil returnere til i de kommende årene, spurte han, men dette fikk han ikke svar på.

PRIO-direktør Henrik Urdal utelot 16-åringen fra sin favorittliste. Han skrev at han valgte å utelate Thunberg fra listen fordi det rett og slett ikke fins noen åpenlys sammenheng mellom klima og fred.

Thunberg befinner seg i Denver i USA, hvor hun skal være med på en klimastreik i dag. I Denver var klokka tre på natta da vinneren ble kunngjort. Hun har foreløpig ikke kommentert saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling