Vil ikke si hvorfor Greta ikke vant

Bookmakernes favoritt Greta Thunberg mottar ikke årets fredspris. Dette ville ikke Nobelkomiteens leder kommentere.

Lederen av Den norske Nobelkomité, Berit Reiss-Andersen, ønsket ikke å kommentere Greta Thunberg på spørsmål om andre potensielle Nobelprisvinnere. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 11 annonserer Nobelkomiteen at Etiopias statsminister Abiy Ahmed får Nobels fredspris for 2019. Han får prisen for sitt arbeid med å etablere fred med nabolandet Eritrea da han tiltrådte som statsminister i 2018.

Klimaaktivist Greta Thunberg (16) var oddsfavoritt i forkant av kunngjøringen, men hun vant altså ikke.

Berit Reiss-Andersen, leder for Den norske Nobelkomité, ville under pressekonferansen ikke kommentere hvorfor prisen ikke gikk til den verdenskjente 16-åringen.

- Greta Thunberg var bookmakernes overveldende favoritt. Hva har du å si til hennes tilhengere som er skuffet i dag, spør en journalist.

- På dagen vi annonserer prisen kommenterer vi ikke hvem som ikke fikk prisen og hvem som kunne fått prisen eller hvem bookmakerne spekulerte i. Så jeg har ingen kommentar til det, sier Reiss-Andersen.

- Det har vært kontrovers tidligere om priser for miljøet, sa journalisten også, og viser til Wangari Maathai som fikk fredsprisen for sin innsats for miljøet gjennom å fremme treplanting og hindre jorderosjon i Afrika i 2004, og Al Gore og FNs Klimapanel (IPCC) som fikk prisen sammen for deres kamp for miljøet i 2007.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer