Coronasituasjonen:

Vil ikke skrote tiltak nå

Regjeringen har besluttet å forlenge smitteverntiltakene vi har i Norge i dag, og som i utgangspunktet sto for tur til å skrotes. Årsaken er smitteøkning både nasjonalt og internasjonalt.

OPPFORDRING: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener det kan bli aktuelt å innføre både lokale og nasjonale koronatiltak om helsetjenestene får en høy belastning. Video: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

- Jeg stiller uten tommestokk, men ikke la det være tvil, vi følger utviklingen nøye og tar i bruk tiltak om det trengs, innledet Norges ferske helseminister Ingvild Kjerkol på sin første coronapressekonferanse torsdag.

Hun understreker at pandemien ikke er over, men at situasjonen i Norge er håndterbar. Kjerkol er imidlertid klar på at regjeringen vil ta i bruk nasjonale tiltak, dersom det skulle være behov for det.

- Kommunene må fortsette med å innføre lokale tiltak ved smitteutbrudd når det er nødvendig og forholdsmessig. Det er ikke aktuelt med nasjonale tiltak nå, men vi følger nøye med på situasjonen, både nasjonalt og internasjonalt, sier hun.

FØRSTE GANG I ILDEN: Helseminister Ingvild Kjerkol holdt sin første coronapressekonferanse torsdag ettermiddag, etter at hun overtok staffetpinnen fra Bent Høie tidligere denne måneden. Foto: Terje Bendiksby / NTB
FØRSTE GANG I ILDEN: Helseminister Ingvild Kjerkol holdt sin første coronapressekonferanse torsdag ettermiddag, etter at hun overtok staffetpinnen fra Bent Høie tidligere denne måneden. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Forlenger tiltak

Særlig er det presset på helsetjenesten som nå er fokus.

FHIs Camilla Stoltenberg sier smitten I Norge nå nesten har doblet seg på ei uke. Det er imidlertid ikke noen trussel mot helsevesenet på nåværende tidspunkt, selv om enkelte sykehus melder om mange pasienter.

Den noe usikre situasjonen gjør at regjeringen har besluttet at tiltakene som eksisterer i dag, og som egentlig sto for tur til å avvikles, skal beholdes inntil videre. Kjerkol begrunner det med at det nå er viktig «å ta en fot i bakken».

- Vi ønsker å se an situasjonen og vil derfor beholde tiltak som etter planen skulle vært vurdert fjernet nå. Smitten og antallet sykehusinnleggelser går opp i mange land. Vi ser også at smittetallene øker noe innenlands og ønsker derfor ikke å gjøre ytterligere lettelser nå, men vurderer situasjonen løpende, sier Kjerkol.

RAPPORT: Camilla Stoltenberg snakker om hva som kunne vært gjort bedre under corona-pandemien etter ny rapport fra Folkehelseinstituttet. Video: Dagbladet / Frank Karlsen, Reporter: Frode Andresen Vis mer

Beslutningen er tatt i samråd med FHI og Helsedirektoratet.

Blant annet er det fortsatt innreisetiltak, som vil forlenges.

- Sammen med FHI og Helsedirektoratet vil det gjøres en grundig vurdering for å se om vi kan slippe opp på grensa, sier Kjerkol.

Også nedjustert TISK vil videreføres. Denne ordningen vil være på plass ut året, sier helseministeren.

Oppfordring til etternølerne

86,6 prosent av den voksne befolkningen i Norge er nå vaksinert med to doser, men ambisjonen er 90 prosent og enda høyere, understreker helseministeren.

Det er imidlertid fortsatt grupper i samfunnet der vaksinedekningen er lav.

- Vaksinedekningen bør bli enda bedre. Det er fortsatt grupper hvor dekningen er veldig lav, og hvor folk bare har tatt én dose, sier hun.

Hun kommer derfor med en klar oppfordring:

- Til deg som har ventet med vaksine vil jeg si følgende: Alle etternølerne er hjertelig velkommen til vaksinesentre eller fastlegen.

Kjerkol legger til at det er mulig å få god informasjon fra helsepersonell dersom man kvier seg.

Skjør situasjon fortsatt

FHIs Camilla Stoltenberg sier situasjonen fort kan vippe feil vei og at den fortsatt er skjør.

- Det er to viktige saker nå: Folk må takke ja til vaksinasjon, og folk må holde seg hjemme og teste seg om de blir syke, oppfordrer hun.

FHI publiserer torsdag en modellering av utsiktene for vinteren. I ett av scenarioene kan vinteren by på opptil 60 daglige innleggelser. Stoltenberg understreker imidlertid at beregningene er usikre.

- Mest sannsynlig vil ingen av disse scenarioene slå til. Men de gir oss en framstilling som gjør det mulig å planlegge og handle i tide.

FHI håper å publisere en ny risikovurdering om kort tid.

- Ut fra en samlet vurdering mener vi det er sannsynlig at vi får en bølge gjennom vinteren, men ikke like stor som scenarioet med 60 innlagte hver dag. Men dette vet vi ikke, så vi må være forberedt også på en større bølge enn det vi regner med at vi kan håndtere og forebygge greit.

- Vi fortsetter å følge situasjonen nøye, og ny kunnskap bidrar stadig til å innsnevre usikkerheten om de kommende ukene, sier Stoltenberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer