HIT OG IKKE LENGER: Flere medlemmer av Helsingforskomiteen kommer ikke inn i Russland. Generalsekretær Bjørn Engesland er utesteng på grunn av den russiske statens sikkerhet. Her er Grense Jakobselv, hvor grensa mellom Norge og Russland går i elva. Foto: Espen Røst/Dagbladet
Foto: Espen Røst/Dagbladet
HIT OG IKKE LENGER: Flere medlemmer av Helsingforskomiteen kommer ikke inn i Russland. Generalsekretær Bjørn Engesland er utesteng på grunn av den russiske statens sikkerhet. Her er Grense Jakobselv, hvor grensa mellom Norge og Russland går i elva. Foto: Espen Røst/Dagbladet Foto: Espen Røst/DagbladetVis mer

Vil ikke slippe inn Helsingforskomiteen

Den russiske ambassadøren til Norge ser ingen grunn til å hjelpe medlemmer av Helsingforskomiteen med visum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Helsingfors- komiteens leder Bjørn Engesland ble i 2009 utestengt fra Russland av hensyn til «statlig sikkerhet». Saken ble i vinter løftet opp til høyt nivå av Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre, som tok saken direkte opp med sin kollega Sergeij Lavrov under et besøk i Moskva.

Les også: Klager over norske fordommer mot Russland

Den gang lovet Lavrov å «følge opp saken», men Russlands ambassadør til Norge, Sergeij Andreev, ser ingen grunn til å endre innreisenekten.

- Medlemmer av Helsingforskomiteen brøt reglene under opphold i Russland. De søkte om visum for turisme, men deltok på politiske aktiviteter, sier Andreev til Dagbladet.

- ProvosereHan spekulerer i om menneskerettighets- organisasjonens motiver i saken.

- Noen ganger har jeg personlig inntrykk av at de har brutt reglene for å provosere fram en skandale. Ingenting hindrer dem fra å sende en søknad om å delta på et seminar eller møte, sier Andreev.

- Du vet, disse folkene har forholdt seg til Russland for en lang tid og de later som om de ikke kjenner reglene, sier Andreev.

ReagererInformasjonsjef Berit Lindeman i Helsingforskomiteen reagerer på ambassadørens uttalelser.

- Vi driver ikke politisk arbeid, men menneskerettighetsarbeid. I disse tilfellene har det vært møter med russiske myndigheter, ombudsmannen for menneskerettigheter eller frivillige organisasjoner. Vi driver også med undervisning og har vært helt åpne om formålet med besøkene til Russland, sier Lindman til Dagbladet.

AMBASSADØR: Russlands ambassadør til Norge, Sergeij Andreev. Foto: Eiliv Frich Flydal
AMBASSADØR: Russlands ambassadør til Norge, Sergeij Andreev. Foto: Eiliv Frich Flydal Vis mer

Hun mener ambassaden har vært godt kjent med planene deres.

- Vi har søkt om visum etter rettledning gitt av ambassadør Andreevs egne ansatte, sier Lindman.

Ser ikke løsning- Blir det mulig å finne en løsning i denne saken?

- Helt ærlig så ser jeg ikke noe behov for det. Det finnes regler og sanksjoner for å bryte dem, sier Andreev.

Flere medlemmer av Amnesty International kommer heller ikke inn i landet.

- Det er beklagelig at ambassadøren ser slik på det. Utenriksminister Støre har tatt våre problemer opp med Lavrov og vi har håp om at dette vil løse seg. Vi håper også dette kan bli tema under president Medvedevs besøk i neste uke, sier Lindman.

UTESTENGT: Bjørn Engesland, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité. Foto: Privat
UTESTENGT: Bjørn Engesland, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité. Foto: Privat Vis mer