RETTSSAKEN STARTER IGJEN I DAG: Madelaine Alicia Rodriguez og Stina Brendemo Hagen møter i dag i rettssalen i Cochabamba i Bolivia. Saken var berammet å starte i desember i fjor, men ble utsatt etter ønske fra flere av forsvarerne. Arkivfoto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
RETTSSAKEN STARTER IGJEN I DAG: Madelaine Alicia Rodriguez og Stina Brendemo Hagen møter i dag i rettssalen i Cochabamba i Bolivia. Saken var berammet å starte i desember i fjor, men ble utsatt etter ønske fra flere av forsvarerne. Arkivfoto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADETVis mer

Vil ikke sone i Norge

Madelaine Alicia Rodriguez risikerer 25 års fengsel for kokainsmuglingen. Hun vil ikke overføres til Norge dersom hun blir dømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||COCHABAMBA (Dagbladet): I dag starter rettssaken mot Stina Brendemo Hagen (19), Madelaine Alicia Rodriguez (23) og åtte andre for forsøk på smugling av 22 kilo kokain.

Den 20 år gamle medtiltalte kvinnen fra Lillesand har allerede rømt landet og tatt seg til Norge, mens Stina Brendemo Hagen sier at hun vil overføres til soning i Norge så snart som mulig dersom hun blir dømt.

Madelaine Alicia Rodriguez, derimot, vil bli i Bolivia dersom hun blir dømt.

- Jeg ønsker ikke å reise tilbake og sone i Norge. Jeg har ingenting der, sier hun til Dagbladet fra cella i kvinnefengselet i Cochabamba.

Datter i NorgeRodriguez' nå fire år gamle datter var med da de tre norske jentene ble tatt med det store narkotikapartiet 19. mai 2008.

Datteren ble kort tid etter hentet tilbake til Rodriguez familie i Norge, der hun nå bor.

På spørsmål om hva hun tenker om at hun kan måtte sone en lang fengselsstraff i Bolivia mens datteren er i Norge, svarer hun:

- Alt kan ordnes.

- Nøkkelrolle Påtalemyndigheten har tilkjent Rodriguez rollen som den mest sentrale av de norske kvinnene.

Hun bestilte Bolivia-billettene, og etter at de tre norske kvinnene ble pågrepet 19. mai 2008, fikk hun en SMS om å holde kjeft:

«Jo mindre dere snakker jo bedre. Finn den ansvarlige, si at dere har penger, det er bare det de ønsker, men snakk med den ansvarlige alene, ikke sammen med andre, bruk alt du kan, sex, penger, alt.»

I tillegg til de to norske kvinnene, er norskbolivianske Augusto Toro Blacutt (23) tiltalt i saken.

Kripos, som er i Bolivia for å bistå bolivianske myndigheter, har plassert Toro Blacutt på toppen i smuglernettverket.

Augusto Toro Blacutts norske kjæreste og 20-åringen fra Lillesand står fortsatt som tiltalte i saken.

I tillegg er fem bolivianere i og rundt Augusto Toro Blacutts familie tiltalt.

Følg rettssaken i Bolivia direkte på Dagbladet.no fra klokken 15.30.